BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

С творческа вечер в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”- Сливен бе отбелязана 70-годишнината на поета Тенко Тенев

На 14 юли 2021 г., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен се проведе творческа вечер, посветена на 70 – годишнината на ямболския поет Тенко Тенев, която се превърна в истински празник на поезията. В събитието се включиха представители на няколко поколения сливенски поети и писатели, както и културни дейци и почитатели на творчеството на поета.

Големият интерес към срещата не бе случаен. Т. Тенев е дебютирал като автор именно в Сливен, с представяне на първата си стихосбирка „Лиричен календар“ в далечната 1986 г. Оттогава датират и познанствата му с много сливенски творци. През годините в града са представяни и всички други негови стихосбирки. От 2001  г. Тенко Тенев участва с критически обзори за раздел „поезия” и в ежегодните прегледи на книжната продукция на сливенските автори, организирани от РБ ”Сава Доброплодни”. Той е и член на журито за определяне на носителя на Националната награда за поезия на името на Дамян Дамянов на община Сливен в последните три издания на конкурса

В началото на творческата вечер прозвучаха едни от най-популярните и награждавани в различни конкурси стихотворения на поета, подбрани от 24-те му стихосбирки, които разкриват най-ярко неговия творчески натюрел. Подборът на стиховете и талантливите изпълнения на цигуларката Благовеста Кирилова направиха началото на събитието много емоционално и вълнуващо не само за публиката, но и за юбиляра.

Кратък обзор на творчеството на Т. Тенев направи литературният критик Димитър Бечев. Той представи и съвместното био-библиографско издание за поета, издадено само преди два месеца от РБ ”Г.С.Раковски” – Ямбол и РБ ”С. Доброплодни” – Сливен. Изданието е ценно не само с пълната библиографска информация за твореца, но и с включения снимков материал и интересни документи от неговия архив.

Организаторите на срещата от РБ ”Сава Доброплодни” изненадаха Т. Тенев и с поетични поздрави от сливенски поети и писатели. Прозвучаха стихове на Бисер Бойчев, Кети Бозукова, Яна Стефанова, посветени на поета. За творчеството му свои емоционални оценки направиха и сливенските автори Валерия Андреева, Соня Келеведжиева, Христина Димова и др.

Една от най-точните характеристики, обобщаващи поезията на Т. Тенев, бе на поетесата Виолета Калайджиева: „.. Тенко Тенев е от поетите, чиято поезия, с изявения си лиризъм, с експресивното пресътворяване на света и екзистенциално-философското вглеждане в живота, е свидетелство за отвоювана непреходност, за виталност и красива надежда… В поезията му е превъплътена мъдростта и заявената потребност за по-светъл и различен свят, с повече човечност, с повече любов, с човешка близост и взаимност.”

Емоционално изказване направи и зам.-областният управител Димитринка Петкова, която сподели свои спомени за първите стъпки на Т. Тенев в поезията и тяхното познанство.

В края на срещата директорът на РБ ”Сава Доброплодни” – д-р Р.Петрова-Василева, връчи на Т. Тенев грамота и почетен знак на библиотеката – пластика на скулптура Сейфетин Шекеров, за приноса му за утвърждаване като иновативно събитие ежегодното представяне на книжната продукция на сливенските автори и популяризиране на тяхното творчество чрез неговите критични обзори и публикации.

Поздравителни адреси и цветя бяха получени от Стефан Радев – кмет на община Сливен и Десислава Танева – областен координатор на ПП ГЕРБ, от културни институти и почитатели на поета.

След закриване на официалната част на вечерта, много приятели и почитатели на творчеството на Т. Тенев имаха възможност да му поднесат лично своите поздравления и пожелания.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!