BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Постоянен арест за молдовски водач на ТИР, обвинен за катастрофа и причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лица

Бургас, 20.10.2020 г.

Бургаският апелативен съд потвърди взетата от Окръжен съд – Ямбол мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо молдовския гражданин Октавиан Б., привлечен като обвиняем за катастрофа и причинена смърт по непредпазливост на повече от едно лица. Тежкият пътен инцидент е от 9 октомври на пътя между гр. Елхово и ГКПП-Лесово.

Според обвинителния акт в 05.35ч.  зад волана на товарен  автомобил марка “Волво”, с прикачено полуремарке, с посока на движение и в платното за движение от гр.Елхово към ГКПП, Октавиан Б. нарушил правилата за движение  по пътищата, вследствие на което е предизвикал ПТП с движещия се  по това време по същия път, в същата посока и лента за движение, автобус и по непредпазливост причинил  смъртта на трима души.

Според въззивната инстанция определението на окръжния съд в гр. Ямбол е правилно и законосъобразно. Апелативните съдии споделят заключението, че от събраните доказателства по делото може да се направи обоснован извод, че  Октавиан Б. е автор на деянието. Данните до момента сочат, че е възможно той да е допринесъл за пътното произшествие довело до смъртта на трима души.

Според въззивния състав обоснован и правилен е и изводът за укриване „Направената комплексна преценка, сочеща за отсъствието на каквато и да било възможна връзка на обвиняемия с Република България (извън наказателноправното отношение по повод воденото разследване) и отчитайки високата степен на обществена опасност, тежкия вредоносен резултат и тежестта на предвиденото наказание,  води до категоричен извод за наличие на напълно реално съществуваща опасност той да се укрие“ – пише в постановения съдебен акт.

Предвид посочените обстоятелствата апелативните съдии се солидаризират и със становището на първата инстанция, че най-адекватната мярка за процесуална принуда би била “задържане под стража“. Тя би попречила на обвинения Октавиан Б. да се укрие и би обезпечила присъствието му по време на предстоящия наказателен процес.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

 

Пресофис на Апелативен съд – Бургас

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!