BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Юбилейна изложба представя пътя и посланията на Цветан Казанджиев

Ямбол, 21.10.2020 г.

С юбилейна изложба „Пътят…“ и много приятели и почитатели емблематичният за Ямбол художник Цветан Казанджиев отпразнува своя 60-годишен юбилей. Пространството пред Художествената галерия  „почерня“ от желаещи да споделят празника му, а 107 от творбите му са подредени в три изложбени зали, проследявайки неговия творчески път и търсенията му като художник.

Представяйки творчеството му, изкуствоведът Стойка Цингова изтъкна, че той е един от водещите съвременни български графици, автор, чието творчество оформя физиономията на културната общност на нашия град. Тя припомни, че Цветан Казанджиев има многобройни участия, сред които и над 90 престижни международни форума и изложби на графиката и акварела и е носител на над 30 престижни награди, признание за неговите творчески търсения и постижения. Като финал на представянето (б. р. което публикуваме отделно) тя цитира  проф. Иван Газдов, който казва за творбите на Цветан Казанджиев, че са като прозорци към други светове и пожела на присъстващите да се оставят да бъдат отведени в тях.

Директорът на ХГ „Жорж Папазов“ Петко Йорданов връчи дарителски акт на художника, който за своя юбилей дари на галерията три графични творби от цикъла „Из книга за мъртвите“, и му пожела да бъде здрав, силен и да продължава да дълбае все така в неговото лично галактично пространство, да го изследва и да прави все по-добри творби.

Петър Тепсизов прочете поздравителни адреси от Дружеството на писателите – Ямбол, от Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ – Разград и от Съюза на българските художници и неговия председател Любен Генов.

Поетът Тенко Тенев, който е и председател на Дружеството на писателите в Ямбол, представи своя поглед върху творчеството на Цветан Казанджиев, озаглавен „33 години по-късно или Пътят…“.

Той припомни, че преди 33 години е открил първата самостоятелна изложба на Цветан Казанджиев в Ямбол и изтъкна, че в този самотен занаят, наречен изкуство, той без излишен шум, парадност и фанфари носи своя кръст. „Аз не робувам на моди и правила, идва ми нещо в главата, премислям го, постоявам малко, узрява и тогава го прилагам върху хартията, платното или металната плоча за графики, преценявам всяка една идея, журирам я през сетивата си, много съм дисциплиниран като художник, никога не съм си позволявал нещо случайно или на парче“, сподели изстраданата изповед на художника неговият приятел. Тенко Тенев цитира и други негови мисли за творчеството му: „Не обичам многоцветието, мен така ме е възпитал животът в изкуството – колкото нещо е по-пестеливо, по-премерено и по-просто, толкова е по-добро“. Поетът припомни и за знаковата изложба на Цветан Казанджиев в галерия „Средец“ на Министерство на културата по покана на министър Боил Банов, която е като обобщение на творческия му път през годините.

Самият Цветан Казанджиев сподели думите на министъра за изложбата му в София, който казал „Цецо, това е много висока летва“.

За юбилейната си изложба той разказа, че тя е един синтез от всички жанрове, в които твори. Живописта съдържа 33-те творби, изложени в галерия „Средец“, а графиките са негова колекция, която отпечатал специално за тази изложба. Експозицията се явява като хронология от 1995 г. досега, тя съдържа графики, с които Цветан Казанджиев е участвал в престижни форуми на графиката, с които е представял Ямбол и България. В другата зала са акварели и рисунки. За последните 4 години той има 21-22 международни участия с акварел. „Може би само художникът, който създава изкуство, знае какво означава да претвориш на бялото платно един завършен продукт – перипетиите, безсънните нощи, през които минава един автор“, разказа авторът и сподели, че неговите творби не са комерсиални, а дълбоко изстрадани от него, с лек подтекст и послание. „Посланието в една творба трябва да бъде просто, като почукване по вратата – „чук-чук“, нищо повече“, това е творческото верую на художника.

След официалната част десетките приятели и почитатели на изкуството на Цветан Казанджиев го поздравиха с цветя и добри пожелания. Сред гостите бяха и областният управител Димитър Иванов, зам.- кметовете на община Ямбол Енчо Керязов и Михаил Керемедчиев, зам.кмтът на община „Тунджа“ Станчо Ставрев, доайените сред ямболските художници Коста Стоянов и Тодор Ялъмов и много творци и приятели на художника.

Изложбата може да бъде видяна в ХГ „Жорж Папазов“ до 16 ноември.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!