BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Стойка Цингова: Цветан Казанджиев оформя физиономията на културната общност на Ямбол

Добре дошли на самостоятелната изложба „Пътят…“ на художника Цветан Казанджиев, посветена на 60-годишния му юбилей. Спазвайки една близо 10-годишна традиция – да събира своите почитатели и ценители на изкуството му, Цветан Казанджиев отново подготви изложба около датата на своето рождение – 17 октомври.

В изложбата са представени 107 творби, някои от които правени специално за това събитие, а други – създадени преди десетилетия, стигайки назад във времето до 80-те години на XX в. Мащабната експозиция, включва живопис, графика, акварел и рисунка, допълващи се композиционно и стилистично, подбрани от автора за пространството на изложбените зали на галерията.

Цветан Казанджиев не се нуждае от специално представяне. Вече почти 40 години изкуството му говори само. Но ако трябва само с няколко щрихи да рамкираме твореца, може спокойно да го наречем един от водещите съвременни български графици. Той е автор, чието творчество оформя физиономията на културната общност на нашия град.

От 1989 г. е член Съюза на българските художници, секция „Графика“. Има многобройни участия в колективни изложби, сред които и над 90 престижни международни форума и изложби на графиката и акварела.

Има множество самостоятелни изложби, както в страната, така и в чужбина – Швеценген (Германия), в Нагоя, Нигата, Гифу и Аида (Япония), както и участие в групови изложби в Торино (Италия), във Вилжуив (Франция), във Виена (Австрия).

Негови творби са притежание на Национална галерия в София, Графичен кабинет, Художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол, музеи в Швеция, Полша, Испания, както и на много частни колекции в България, Япония, Гърция, Холандия, САЩ, Финландия, Франция, Полша и др.

Престижните награди, които той е получавал през годините, са повече от 30 на брой – признание за неговите творчески търсения и постижения.

Когато говорим за творчеството на Цветан Казанджиев, не можем да подминем перфекционизма в изпълнението както на отделните детайли, така и на цялостното въздействие на творбата – прецизността към детайла се открива и в построените композиции.

Цветан Казанджиев разполага с богат арсенал от изразни средства. Дори някои елементи да звучат познати от предходни творби, при по-внимателно вглеждане се установява, че всъщност това са нови интерпретации на детайли, цветови съпоставки и фактурни плоскости.

Друга отличителна черта в творчеството му е, че многообразието в подхода при отделните елементи в творбите е обобщено в единна и цялостна композиция, без усещане за раздробеност.

Живописта е изпълнена в традиционна маслена техника, но обогатена от автентичния подход на художника. Гладката повърхност се редува с релефни фрагменти, чистите петна – с ювелирен рисунък, за да формират знакови пластични послания, пестеливи на цвят, но богати на абстрактни инвенции.

Сред живописните творби са представени и няколко цикъла –  „Тъга в бяло“, „Енигма“, „Стела“, цикъл по стихове на Омар Хаям, както и серия от живопис кръгъл формат (тондо).

Графичните творби, които са подбрани за експозицията по своеобразен начин разкриват пътя на творческо развитие на художника. И ако в началото на своето творчество Цветан Казанджиев търпи влияние в стилистично отношение от други български графици, то още през 90-те години на ХХ век достига до своя личен почерк и оттогава до сега, без да изменя на себе си, го развива и обогатява. През този период въвежда и активно цвета в своите графики, които с течение на времето стават все по-изтънчени и фини и в тях се откриват все повече богатство и дълбочина на цветовете.

Графичните произведения в изложбата са класически изпълнени върху цинкова плоча, комбинирайки графичните техники офорт, акватинта, суха игра, мецотинто и добавен цветен печат с две отделни плочи, отпечатани лично от автора върху ръчна хартия.

Представените акварели са участвали в специализирани изложби и биеналета на акварела у нас и по света през последните години – в Италия, Пакистан, Коста Рика, Мексико.

Върху хартията Цветан Казанджиев е запечатал цветните пулсации на акварелното петно, подчертани от свободния жест на акварелния молив – личен авторски почерк в неговите творби.

Рисунките, изпълнени в авторска техника, запазена негова марка, са създадени от сложна амалгама от изобразителни средства – цветен дълбок печат, цветно и сухо преге, графитен и цветен молив и сух пастел върху ръчна хартия.

В заключение ще използвам думите на проф. Иван Газдов, който казва за творбите на Цветан Казанджиев, че са „В известен смисъл като прозорци към други светове.“

Оставете се на собственото въображение да ви отведе в тези светове, които Цветан Казанджиев е създал за всички нас.

Успех на автора и на изложбата!

Представяне на изложбата “Пътят…” на 20.10.2020 г.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!