BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Спокойна епидемична обстановка отчита Областният медицински съвет

Противоепидемичните мерки в областта след старта на новата учебна година, мерките при предстоящите избори за кмет на територията на село Тенево, община „Тунджа“, актуалната обстановка по разпространение на COVID 19 в област Ямбол, обсъдиха на заседание днес членовете на Областния медицински съвет.
Като цяло епидемичната обстановка в област Ямбол към момента е спокойна. Активните случаи на лица с доказана коронавирус инфекция са 51, като 41 са на домашно лечение. Под карантина са поставени 94 лица.
От областта за изминалото денонощие има 10 случая на лица с положителна PCR проба за COVID 19. Четири от новорегистрираните случая са от с. Кабиле, община „Тунджа“, 4 положителни проби има на работещи в едно от големите предприятие в Ямбол и отделно още два случая на жени дали положителни проби, регистрира системата.
По информация на директора на МБАЛ „Св.Пантелеймон“ д-р Димитър Рунков и ситуацията в болничното заведение е спокойна. В Инфекциозно отделение има 8 пациенти. Ковид отделението е затворено, защото няма необходимост към момента от него. Д-р Рунков информира още за направените доставки на респиратори и монитори от държавата. Категоричната оценка на директора на ямболската болница е, че при една нова ситуация всички и особено лекарите и медицинския персонал биха реагирали много по-уверено и спокойно, на база натрупания опит.
Във връзка с настъпващия есенно-зимен сезон и увеличаването на респираторните заболявания от РЗИ ще засилят контрола особено в учебните заведения в областта. Съвместно с училищните ръководства всеки случай на отсъстващ ученик от училище ще се уточнява. Както и на мероприятията на закрито, организирани от общини, читалища и т.н.
По време на заседанието бяха уточнени и конкретни мерки за провеждането на изборите за кмет на кметство, които предстоят в с. Теново. С отпуснатите на общината средства за провеждане на изборите ще се осигурят дезинфектанти, маски, индивидуални химикали. Изпълнението на мерките ще се контролира от РЗИ.
В края на заседанието областният управител Димитър Иванов обобщи акцентите в работата на всяка институция по засилване на контрола, мерките и усилията на всеки един за овладяване на разпространението на вируса.

Източник: ЯмболПрес – пулсът на града

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!