BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

РИМ – Ямбол представя: Четири истории и един музей

Питали ли сте се как са се забавлявали хората в миналото?
Истината е, че развлеченията им не са били много по-различни от нашите – разказвали са си истории, гледали са представления на акробати, пътуващи артисти, танцьори и музиканти. Едно също толкова популярно занимание са били настолните игри.
Повечето от вас сигурно не предполагат, че те са съществували в повечето общества и култури още в праисторически времена, а зарът е в основата на едно от най-древните забавления на човечеството.
Бордовите игри са познати и в Месопотамия.
Египетските фараони също не остават безразлични към това забавление, което постепенно става достъпно не само за благородниците, но и за хората с обикновен произход.
В Древна Гърция Платон и Аристотел ги използват, за да обяснят своите модели за идеалната държава.
В Римската империя набират популярност настолните стратегически игри, вдъхновени от войната.
Постепенно игрите на дъска навлизат в ежедневието на децата, превземат и средновековните университети, защото умовете на момчетата трябва да си почиват с подходящи игри.
Повече за настолните игри ще научите тази събота, 23 май, от Здравко Пеев от клуб за настолни игри Abordage и Странстващата бъчва / The Rollin’ Barrel.
Започваме точно в 16:00часа!
А ако пропуснете нещо, посетете YouTube канала ни и си наваксайте!
https://www.youtube.com/channel/UCh5kMnv69ckpjRs4vCsOvrg

 

Източник: ЯмболПрес – пулсът на града

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!