BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Нови мерки на територията на областта – Ямбол е в жълтата зона

Заседание на Областния медицински съвет, във връзка с готовността на лечебните заведения да посрещнат евентуална нова вълна от заболели от Ковид 19, се проведе в Областна администрация Ямбол.

Актуалната епидемиологична обстановка в областта бе представена от главния секретар на РЗИ Ямбол, Донка Желева.

Заболелите в нашата област са 159, като 138 от тях са на домашно лечение, а 21 са настанени в лечебни заведения, 16 в Ямболската МБАЛ „Свети Пантелеймон“ и 6 в други болници извън областта. Средната възраст на лицата в лечебните заведения е 55,9 години. Под карантина като контактни и завърнали се от рискови държави са 462 лица.

Към 19.08.2021 г., четиринадесет дневната заболеваемост е 129,6 на 100 000 души население, което означава, че област Ямбол вече се намира в жълтата зона спрямо Националния оперативен план за справяне с Пандемията от Ковид 19.

Преминаването на границата от 100 заболели на 100 000 души и влизането в жълтата зона, предвижда въвеждането на нови мерки на територията на областта, а именно – кината, театрите, заведенията на закрито, конгресите и пр. ще се провеждат при запълване на 30% от капацитета на залата. Спортни състезания с публика на закрито се допускат при заемане на не повече от 30% от местата, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице. На открито – при заемане на неповече от 30% от местата за публика.

Представителите на лечебните заведения в областта, заявиха пред Областния управител Георги Чалъков готовността си за справяне с евентуална нова вълна от заразени, както и за разкриване на необходимия брой легла, според Националния план.

Относно хода на ваксинацията, към днешна дата населението с напълно завършен цикъл на имунизация е 15,23% – 15 588 души. За периода 09-17.08.21г. са извършени 163 проверки на Заведения за обществено хранене, търговски обекти, нощни заведения, бензиностанции и обекти с обществено предназначение, за спазване на противоепидемичните мерки.

Областният управител Георги Чалъков отново призова гражданите на област Ямбол да бъдат отговорни към спазването на въведените противоепидемични мерки.

 

 

Източник: ЯмболПрес – пулсът на града

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!