BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Здравният министър със заповед към работодателите

Считано от днес, 20 август, ръководителите на всички държавни и общински администрации трябва да организират работния процес в съответната организация, като установят работно време с променливи граници и начало на работния ден между 7.30 и 10 часа. Изискване към тях е и да разпоредят работа от разстояние на най-малко 50% от персонала, освен ако, в зависимост от характера на работа, това не е възможно. Това нарежда министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в своя заповед.

„По този начин значително ще бъде намален пътникопотокът в градския и междуградския транспорт в цялата страна, което улеснява както спазването на противоепидемичните мерки, така и осъществяването на ефективен здравен контрол”, обясняват от ресорното ведомство.

 

В заповедта се посочва още, че всички работодатели и органи по назначаване, когато е възможно, следва да организират работния процес в дистанционна форма, допускайки присъствена работа на най-много 50% от служителите.

Съгласно същата заповед, от днес, 20 август, въведената противоепидемична мярка за ограничаване до 50% използването на капацитета на определени обекти/ мероприятия, може да не се прилага, при условиe че :

 

100% от персонала в съответния обект да е ваксиниран или преболедувал COVID-19, или да разполага с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/началото на мероприятието изследване с PCR тест. Това трябва да бъде удостоверено с документ за ваксинация, преболедуване или изследване. За целта ръководителят на обекта/организаторът на мероприятието трябва да е взел решение и да е създал организация за допускане на лица, които са или ваксинирани, или преболедували COVID-19, или представят отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/участие в мероприятието изследване с PCR тест.

Източник: ЯмболПрес – пулсът на града

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!