BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Военно окръжие – Ямбол обявява набиране на кандидати за служба в доброволния резерв

Военно окръжие – Ямбол информира, че със Заповед № ОХ-389/21.05.2020 г. на министъра на отбраната са обявени 171 (сто седемдесет и едно) вакантни длъжности във военни формирования от Военноморските сили за прием на служба в доброволния резерв на български граждани завършили средни или висши училища.

Доброволният принцип се прилага за български граждани, които са изявили желание да служат в резерва.

Кандидатите за служба в доброволния резерв могат да заявят до три длъжности.

Длъжностите се заемат след провеждане на конкурс по документи и събеседване.

За срока на действие на договора граждани придобиват статус на резервисти.

Максималният срок на договора за служба в доброволния резерв е не по-дълъг от 5 години.

Всеки резервист, по закон може да бъде извикан на активна служба за придобиване на военна подготовка и повишаване на квалификацията.

Времето, през което резервистът е на активна служба, се зачита за трудов стаж от първа категория с всички права на военнослужещ и получава заплата пропорционална на дните на активната служба. Пътните разходи от местоживеене до гарнизона за изпълнение на службата и обратно, се поемат от Министерство на отбраната.

За времетраенето на активната служба резервистът има право на неплатен служебен отпуск от работодателя/органа по назначаването по чл. 158 от Кодекса на труда, чл. 62, ал. 1, т. 6 и ал. 2 от Закона за държавния служител или чл. 332, ал. 2 и 3 от Закона за съдебната власт.

За всяка навършена година на разположение за активна служба резервистът получава възнаграждение в размер едно основно месечно възнаграждение не по-малко от 850 лева в съответствие с присвоеното му военно звание.

За начало на разположението за активна служба на резервиста се смята датата на сключения договор.

Кандидатите трябва:

– да не са навършили пределна възраст за служба в доброволния резерв – за войниците (матросите), сержантите (старшините), офицерските кандидати и младшите офицери – 55 години;

– да не са назначени по трудово или служебно правоотношение в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.

Срокът за подаване на документите е до 10.07.2020 г.

Допълнителна информация за изискванията, на които трябва да отговарят кандидатите може да получите във Военно окръжие – Ямбол, гр. Ямбол, ул. „Търговска” № 11 и тел. 046 66 22 56 и 046 66 16 99.

 

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!