BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

“Безсмъртният полк” ще отбележи 76-тата годишнина от Победата в над 47 български града

 

„Безсмъртният полк“ като гражданска международна акция вече е традиция в България.

Нашите редове пазят Истината за Великата победа над хитлеристките пълчища, прекланят се пред паметта на нашите роднини, които отдадоха живота и силите си за един нов свят – за свят без фашизъм и нацизъм, отбелязват с топлота и радост този грандиозен Ден!

През 2021-ва година също ще отбележим 9-ти май в над 47 български града!

С оглед на продължаващата пандемична обстановка в България и мерките, които се налага да спазваме, ние ще организираме провеждането на „Безсмъртният полк“ по начин, който да не застрашава живота и здравето на участниците в него.

Призоваваме участниците във всички форми на провеждане на “Безсмъртния полк” да спазват необходимата дистанция от 1,5 м. един от друг и да носят предпазни маски, за да не разпространяват заразата.

Фондация „Безсмъртният полк“ предлага на всички участници в това грандиозно събитие през 2021-та година да отбележат нашия празник онлайн и в социалните мрежи, а там където е възможно – да поднесат цветя и венци пред паметниците на Победата и да се преклонят пред героизма на българските и съветските антифашисти.

Нека всеки българин, който има роднини – участници в Съпротивата срещу фашизма в периода 1923-1945 година, да разпространи техните снимки в своите социални профили и в групите, в които членува.

Всеки, който желае и има тази възможност, може да обработи своите снимки и върху тях да положи символиката на „Безсмъртния полк“, която може да бъде свалена от сайта на фондация „Безсмъртния полк“ https://bezsmartniatpolk.com или от facebook-групата на полка https://www.facebook.com/groups/bezsmartniatpolk/ .

Нека и тази година ние ще застанем рамо до рамо с нашите героични предшественици, които унищожиха кафявата чума, и ще сведем глави пред тяхната саможертва.

Управителният съвет на фондация „Безсмъртният полк” следи с внимание развитието на епидемичната обстановка и се надява, че съвсем скоро ще можем да провеждаме нашето ежегодно събитие в традиционен порядък.

 

 

„Безсмъртният полк“ приема за своя основна задача запазването във всяко семейство на личната памет за поколението, участвало в Антифашистката съпротива и Втората световна война.
Участието в „Безсмъртния полк“ означава, че всеки българин, който помни и почита свой роднина – ветеран от Българската армия, партизанин, нелегален, боец от Съпротивата, политически концлагерист и затворник, участвал в Антифашистката съпротива и във Втората световна война, на 9-ти май всяка година ще излиза на улиците на своя град с техните фотографии, за да вземе участие в Парада на „Безсмъртния полк“. Участието в „Безсмъртния полк“ е доброволно.
„Безсмъртният полк“ е неправителствена, нерелигиозна, нетърговска и неполитическа независима обществена организация. В редовете на „Безсмъртния полк“ може да встъпи всеки гражданин, независимо от своята вяра, националност, етнос, политически или други възгледи. „Безсмъртният полк“ обединява хората. Всичко друго е неприемливо за нас.
„Безсмъртният полк“ изключва използването на символика, различна от онази, която има отношение към Антифашистката съпротива и участието на Българската армия във Втората световна война.
Акцията е проведена за пръв път през 2012 год. в руския град Томск.
На следващата 2013 акцията „Безсмъртен полк“ се провежда в 120 градове и села в Русия, а през 2014 – в 500 града в седем страни по света.
През 2015 „Безсмъртният“ полк марширува в 15 държави.
От 2016 година България също се присъединява в инициативата.
„Безсмъртният полк“ в Русия и „Безсмъртният полк“ в България са част от една и съща кауза – ние сме заедно и работим в тясно сътрудничество, защото „Безсмъртният полк“ е един в целия свят.
„Безсмъртният полк“ не може да се идентифицира с никой човек – политик, общественик, държавен или общински служител или избраник.
„Безсмъртният полк“ са хилядите загинали и техните потомци.

Павел Иванов
Председател на Фондация „Безсмъртният полк”

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!