BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ямбол ще почете 6 май с литийно шествие и тържествен ритуал

Ямбол, 29.04.2021 г.

Ямбол ще отбележи Деня на храбростта и празник на Българската армия 6 май със света литургия, литийно шествие и военен ритуал. Началото на светата литургия в храм „Свети Георги Победоносец“ в квартал „Каргон“ е от 8:00 часа. Църквата ще бъде отворена за всички желаещи, но с въведени изисквания за отстояние между хората и необходимата дезинфекция.

След  отслужването на празничната литургия в 10:30 часа ще тръгне литийно шествие с икона, в която е вградена частица от мощите на Св. Георги. В него ще участват представителна група от Ямболския гарнизон и Духов оркестър при НЧ „Съгласие-1962“.  Всички гости и граждани на Ямбол са поканени да се включат в шествието, което ще започне от улица „Св. Георги“ и ще премине по улиците „Ат. Кратунов“, „Индже войвода“, „Георги Дражев“, „Цар Иван Александър“, площад „Освобождение“, „Г. С. Раковски“ до  площадно пространство пред Община Ямбол. Припомняме, че литийното шествие се провежда в Ямбол от няколко години по инициатива на  Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий, архийерейски наместник на Ямболска духовна околия.

В 11:00 часа пред сградата на Община Ямбол ще започне тържествен ритуал за издигане на националното знаме и марш на представителни блокове от военните формирования на Ямболския гарнизон. Ще бъде отслужен тържествен водосвет и молебен за здраве на българските воини от гарнизон Ямбол.

След приключване на тържествения ритуал литийното шествие с иконата на Св. Георги ще се върне по същия маршрут до едноименния храм в кв. „Каргон“.

Ако метеорологичните условия позволяват, над небето на Ямбол ще прелетят и два самолета Су-25 от Авиобаза „Безмер“. Преди това те ще вземат участие в празничния парад в София.

И тази година гражданите, които желаят, ще имат възможност да се поклонят пред иконата с мощите на светеца на 5 май преди вечернята, както и на самия Гергьовден в църквата „Св. Георги Победоносец“.

Шести май е Ден на отворени врати в Музея на бойната слава в Ямбол. От 10:00 до 16:00 часа всеки може безплатно да разгледа експозициите.

Община Ямбол Ви пожелава светли празници и призовава да се спазват въведените противоепидемични мерки.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!