BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ямбол чества 6 май

Ямбол, 06.05.2021 г.

Ямбол почете 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Тържественото честване започна в 8:00 часа със Света литургия в храм „Свети Георги Победоносец” в квартал “Каргон”. На храмовия празник църквата беше отворена за богомолците, но с въведени изисквания за отстояние между миряните и необходимата дезинфекция.

 

 

В 10:30 часа от храма потегли литийно шествие, предвождано от Духовия оркестър при Народно читалище „Съгласие-1862“ с диригент маестро Васил Шейтанов и военнослужещи от Ямболския гарнизон с иконата на Свети Георги, в която е вградена частица от мощите на светеца. В шествието участваха кметът на община Ямбол Валентин Ревански, заместник-кметовете на община Ямбол,областният управител на област Ямбол, общински съветници и граждани.

 

Тържественият ритуал за издигане на националното знаме започна в 11:00 часа пред сградата на Община Ямбол. Подполковник Стоил Христов, началник щаб на авиобаза Безмер, поздрави военнослужещите и гражданите с празника. След това кметът Валентин Ревански произнесе празнично слово: „Честит Ден на храбростта и на Българската армия! Честит Гергьовден! За мен е чест да поздравя всички военнослужещи, ветерани от войните и жители на община Ямбол! Днешният ден е повод да почетем паметта на онези българи, дали живота си в името на  България и отново да си спомним за храбростта, героизма и патриотизма на българските офицери, сержанти и войници. Нашата армия е показала на света своята храброст, а българският войник е бил винаги пример за героизъм, себеотрицание, жертвоготовност и любов към Отечеството.Повече от 140 години на Гергьовден честваме успехите на нашата армия и нейните герои с военен парад, но повече от хилядолетна е почитта към Свети Георги Победоносец. Още по време на славното управление на Симеон Велики българите са молели светеца за победа в битките с враговете на България. С благословията на Българската православна църква и днес се обръщаме към закрилника с молитва за мир, но ако границите на Родината ни бъдат застрашени, да вдъхне смелост на българските воини, за да бъдат непобедими в боя. Уважаеми военнослужещи, следвайте примера на нашите предци. Продължавайте все така да съхранявате честта и традициите на Българската армия. Пожелавам Ви здраве, с гордост и достойнството да носите военната служба. Никога не забравяйте, че това е свещен дълг към Майка България. Вечна слава на Българската армия!

  

 

 

Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий, архиерейски наместник на Ямболска духовна епархия,  отслужи тържествен водосвет и молебен за здраве на българските воини от гарнизон Ямбол.

 

 

 

 

След приключване на тържествения ритуал литийното шествие с иконата на великомъченика се върна по същия маршрут до църквата „Свети Георги“  в кв. „Каргон“, откъдето и потегли.

 

 

 

 

По случай празника в небето над Ямбол прелетяха и четири самолета Су-25 от Авиобаза „Безмер“, които участваха в празничния парад в София.

 

 

 

 

Празничният ден беше по традиция и Ден на отворени врати в Музея на бойната слава в Ямбол, посетен от много жители и гости на града, които разгледаха уникалните експозиции на униформи, оръжие и военна техника.

 

 

 

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!