BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Чакаме резултатите на 5 проби, отрицателни са 112, под карантина са 473 души

Резултатите на 5 проби, взети на 6 април, все още се очакват, досега в Ямболска област са изследвани 112, които са отрицателни, съобщи на пресконференция на Областния медицински щаб д-р Лиляна Генчева, директор на Регионалната здравна инспекция. Изследваните са предимно пациенти с тежка симптоматика на МБАЛ „Св. Пантелеймон“. Прокуристът на болницата д-р Димитър Рунков поясни, че тези 112 проби са взети за месец от 5 март до 5 април, като само през последната седмица пробите са 27. Той разясни, че проби се вземат на т. нар. таргетни лица, които са приети в болница с оплаквания, близки до свързаните с коронавируса. Те са най-вече от Белодробното, Инфекциозното и Детското отделения, но се изследват и всички съмнителни пациенти, приети в други отделения на болницата.

Под карантина са 473 души, 596 вече са я изкарали, т. е. с общо 1069 души инспекторите на РЗИ са се свързали, издали са им предписания и са уведомили личните им лекари.

Разпределени са и 3000 литра спирт на лечебните заведения, те са поучили и лични предпазни средства – защитни маски, защитни комплекти и очила. Областният управител Димитър Иванов уточни, че са изпълнени всички заявки за предпазни средства, получени от лечебните заведения в региона, от ЦСМП и ДКЦ – 1.

На общопрактикуващите лекари са осигурени общо 2000 защитни маски и 160 защитни очила.

Стоматолозите сами решават дали да работят или не в ситуация на пандемия, коментира областният управител.

На ГКПП – Лесово вече са монтирани шест термокамери, в момента се очаква фирмата изпълнител да направи настройките, за да може да се ползват. Седем служители на Здравната каса ще помагат на инспекторите от РЗИ за медицинския контрол на влизащите в страната. На смяна на граничния пункт се налага да бъдат обработвани по над 50 шофьори на товарни автомобили. Изпратени са и писма до кметовете на общини с молба медицинските специалисти от здравните кабинети на училищата и детските градини да съдействат на РЗИ. „Безумие е в това време, когато нямаме доказан все още такъв случай някой от нас да си прави тест, още повече, че сме здрави“, така отговори д-р Генчева на въпрос дали служителите на РЗИ са се тествали.

По дарителската сметка на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ вече са постъпили над 50 000 лв. дарения от физически и юридически лица, уточни прокуристът на болницата. Ямболските лекари от реанимация са изключително благодарни за дарения и вече получен видео ларингоскоп от Михаил Тодоров. Благодарение на него може да се спази препоръчаната дистанция между лекаря и пациента. До 14 април се очаква да пристигне апаратът за тестване с 250 бързи теста, дарен от община Ямбол. Все още в болницата очакват 10 реанимационни легла, 5-6 нови модерни монитора, 7 респиратори. Т. нар. Ковид реанимация на този етап е оборудвана с досегашните реанимационни легла и налична техника на болницата. Предстои тя да бъде оборудвана изцяло от дарения. Със средства на болницата е подновена кислородната система в отделението, която ще бъде съвместима с новите респиратори.

В момента в болницата има 7 лежащо болни в Инфекциозно отделение по клинична пътека грип и 6 пациенти в Пневмофтизиатричното отделение (т. нар. Белодробно). Всички пациенти от Белодробното отделение са с отрицателни резултати за Ковид 19, очакват се резултатите на взетите на 6 април проби на пациенти от Инфекциозно отделение.

Според областния управител Димитър Иванов спазената карантина и дисциплината на хората от Ямболска област е причина да нямаме положителна проба на Ковид 19, а не късмет, че дошлите от чужбина не са заболели. „Изключително дисциплинирани са нашите съграждани от цялата област, призовавам ги да продължават да го правят, за да не допуснем да се разпространи заразата“, каза още областният управител.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!