BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Художникът Дончо Донев дари пет големи платна на ХГ „Жорж Папазов“ за своя юбилей

Ямбол, 17.09.2020 г.

Художникът Дончо Донев дари пет големи платна на ХГ „Жорж Папазов“ за своя 80-годишен юбилей. Това оповести самият той на юбилейната си изложба, която подреди и откри на 3 септември в галерията.

Платната са подредени във фоайето на залата, в която е експозицията. Сред тях са „Мой свят“, „Ваятелят“, „Борба за власт“, „Привечер по Йовков“ и в „В памет на майстора“.

Юбилейната изложба е подредена в две зали и си заслужава да бъде видяна, защото представя многообразието на различните творчески периоди на автора.

Тя представя 100 живописни платна от ранните 70-те и 80-те години на миналия век и рисувани през последните няколко години.

 

При откриване на експозицията изкуствоведът Стойка Цингова изтъкна, че тя е разнопосочна  – както по отношение на темите, така и по отношение на пластическата трактовка на творбите. Жанровото разнообразие също е голямо – портрети, пейзажи, натюрморти, фигурални композиции. Някои от творбите изследват красотата на формите, които ни заобикалят, а други са обърнати към вътрешния свят на художника.

Освен женската красота, запечатана в няколко дамски портрета и голи фигури, красотата на живата и неживата природа в пейзажите и натюрмортите, Дончо Донев изследва и традициите в българската култура в платна като „Кукери“, „Нестинарка“ и „Ваятелят“, интересува се от човешките мисли и преживявания, третира както делничното, така и празничното. Стойка Цинкова обясни още, че авторът с оставя във всяка негова творба да го води впечатлението, импулсът по изграждането й.

Според нея от показаните произведения си личи, че Дончо Донев обича да експериментира с изразните средства, които използва, търси и намира различни композиционни решения, които по най-добрия начин да представят идеята на творбата. В пластичното изразяване също има вариативност, някои картини са фигуративни, а други стигат до пълна абстракция. Макар и различен, Дончо Донев остава верен на себе си и не губи общия елемент в своето творчество, който преминава като общ пулс във всяка една творба, – неговият авторски заряд, изтъкна още изкуствоведът.

Самата изложба съчетава в себе си няколко юбилея – 80-годишнина на автора, тя е негова 10 поред, и е подредена точно 30 години след първата, която също е била в ХГ „Жорж Папазов“.

Директорът на ХГ „Жорж Папазов“ Петко Йорданов заяви, че галерията ще откупи поне две картини от изложбата.

Самото откриване се превърна в мило тържество. Авторът беше лаконичен и самоироничен, благодари на съпругата си, че са заедно и се подкрепят и на всички, които са го уважили.  Неговата братовчедка народната певица Донка Бумбалова го поздрави с тематични музикални откъси за неговия 80-годишен юбилей и донесе много настроение на автора и на всички присъстващи.

Изложбата може да бъде видяна в залите на галерията до 25 септември.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!