BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Училищна Телерик Академия продължава приема за безплатни обучения по информационни технологии за ученици в Ямбол

Ямбол, 29.09.2020 г.

Училищна Телерик Академия – най-мащабната безплатна инициатива за обучение на ученици по информационни технологии от първи до дванадесети клас, продължава приема за учебната 2020-2021 година в сто и десет школи в тридесет и три града в България.

Деца и младежи от четвърти до дванадесети клас ще имат възможност да се обучават в безплатни школи по дигитални науки и разработка на игри в Ямбол.

От кандидатите не се изискват предварителни познания по програмиране. Учениците от четвърти до дванадесети клас могат да кандидатстват през сайта на Училищна Телерик Академия – www.telerikacademy.com, както и да се явят на входен изпит онлайн до 11 октомври.

Изпитът включва 30 логически задачи под формата на тест и е с продължителност 45 минути.

Обученията стартират в началото на ноември и ще се провеждат до юли 2021 г., а форматът им (онлайн или присъствен) ще бъде съобразен с препоръките на здравните органи. Учениците могат да вземат участие в една от интерактивните програми в областта на дигиталните технологии и програмирането, всяка с продължителност 100 учебни часа и отговаряща на тяхната възраст и интереси.

Програмите в Ямбол се реализират в сътрудничество с Общински детски комплекс, със съдействието на Община Ямбол и спонсори.

„За да растат подготвени в контекста на съвременния технологичен свят, учениците трябва да усвоят ключови дигитални умения, които ще ги направят успешни сега и за в бъдеще. Пандемията и преминаването на цялата образователна система онлайн през изминалата учебна година само ускориха тази тенденция. Затова сега разширяваме значително мащаба на Училищна Телерик Академия – ще присъстваме за първи път в тридесет и три града, обхващайки 75% от областите в България. Така целим да осигурим достъп на все повече деца от различни населени места до безплатно, модерно ИТ обучение“, коментира Петър Шарков, изпълнителен директор на Училищна Телерик Академия.

С практическа насоченост и модерна програма, обучението за ученици от осми до дванадесети клас подпомага кариерната им ориентация и тяхната последваща професионална реализация. Те ще осъществяват „Разработка на игри“, в която се научават да програмират, докато създават компютърни игри.

Програмата за учениците от четвърти до седми клас включва интерактивни обучения, предоставени на разбираем за децата език, развиват логическото мислене, креативността и дигиталните им умения. По-малките ученици могат да избират между „Разработка на игри“, в която се научават да програмират, докато създават компютърни игри и „Дигитални науки“, където разбират какво стои зад новите технологии и как да ги управляват.

Интерактивните обучения на Училищна Телерик Академия развиват логическото мислене и креативността на учениците, техните умения за решаване на проблеми и дигитални компетенции. Придобитите познанията са полезни за всички сфери на развитие и професии, включително и в един от най-перспективните сектори у нас – информационните технологии. След успешно завършване учениците получават сертификат от Училищна Телерик Академия, а през следващата учебна година могат да продължат обучението си в по-високо ниво или друга нейна програма.

От създаването ѝ през 2010 година до днес тя е обучила над 12 000 деца и младежи на възраст между седем и осемнадесет години на програмиране и дигитални науки. Като въоръжава учениците с ключовите дигитални умения и развива тяхното логическо и креативно мислене, Училищна Телерик Академия им помага да се трансформират от консуматори на технологиите в техни създатели, търсени професионалисти и дигитални лидери. Нейната мисия е да подготвя следващите поколения за професиите на дигиталното бъдеще с интерактивни програми, достъпни за всички ученици.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!