BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Удължават извънредната епидемиологична обстановка до края на юли

Удължават с 14 дни, до края на месеца извънредната епидемиологична обстановка. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на специален брифинг с Национални оперативен щаб днес.

„Взехме решение да продължим епидемичната обстановка с две седмици, до края на юли. Засилва се масовият контрол по спазване на противоепидемичните мерки. Препоръчваме на областните щабове да засилят контрола във всяка област по спазване на мерките и при необходимост да въвеждат нови мерки, съобразявайки се с обстановката в съответния регион”, каза Ананиев.

 

Той посочи, че се препоръчва на базата на критичен анализ на ситуацията, да се намалят до минимум масовите мероприятия.

„Масовите мероприятия трябва да се намалят до минимум. През последните седмици забелязваме силно разпространение на вируса при масови мероприятия”, заяви здравният министър.

По думите му засега не се планира прилагане на нови ограничителни мерки в национален мащаб, но здравното министерство ще наблюдава ситуацията и при необходимост може да вземе решение за допълнителни ограничения.

 

Български екип проучва възможно лекарство срещу ковид-19, уточни Ананиев. От щаба посочиха, че клиничните изпитания с въпросния медикамент, наречен „Ивермектин”, са започнали през месец май. Досега той се е използвал срещу инфекции, пренасяни от паразити.

„През май стартира клинично изпитване с „Ивермектин”. До момента за него са набрани 30 пациенти. Изпитването се провежда в 9 болници в България”, уточни изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов. България първа в ЕС е започнала изпитания с този медикамент като възможно лекарство за ковид-19, сега вече това правят и други държави, сред които Испания, Бразилия и САЩ.

„Сутринта имаше среща с Националния оперативен щаб при Борисов. Присъстваха и Горанов и Дончев. Продължаваме ежедневните сутрешни срещи при премиера и продължаваме да правим анализ за развитието на епидемичната обстановка”, добави Ананиев.

От своя страна главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев уточни, че когато става дума за професионална изява, събитие, на което човек презентира, говорител е, дава пресконференция, тоест докато изпълнява задълженията си, може да е без маска.

Ананиев каза още, че във футболния клуб „Черно море” са регистрирани 15 случая на коронавируса. Ако се установят подобни огнища и в други клубове ще се обмисли футболните мачове да се играят без публика.

 

Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, посочи, че в момента има 35 щама на коронавируса, като 33 от тях са мутирали и са станали „по-прилепчиви”. А в същото време няма медицински доказателства, че вирусът е станал по-слаб.

Той подчерта, че единственото доказателство за това, че даден пациент няма коронавирус е двоен PCR тест. Това, че човек е заразен, дори да не е болен, означава, че той отделя вируса и може да заразява.

При положителен и отрицателен PCR тест се приема резултатът от положителния, тъй като отрицателният резултат може да е следствие недобре взет материал или лошо съхраняване и транспортиране на пробата.

Няма как изчистен от инфекцията човек да даде фалшив положителен резултат, тъй като РНК на вируса изчезва от тялото в рамките на часове, поясни Кантарджиев.

Председателят на Националния оперативен щаб, генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски, посочи, че към момента няма официално одобрено лекарство за ковид-19, нито от СЗО, нито от ЕС и САЩ. Медикаменти като „Ремдесивир”, „Хидроксихлорохин”  и др. са позволени като спомагателни средства за лечението на заболяването.

Източник: ЯмболПрес – пулсът на града

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!