BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ТСБ- Югоизток, ОСИ-Ямбол започна анкетно изследване „Използване на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата през 2021 година“

Националният статистически институт (НСИ) стартира провеждането на анкетно изследване „Използване на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата през 2021 година“. Изследването се провежда във всички държави-членки на Европейския съюз, по обща методология, която отразява разпространението и използването на ИКТ в Република България и осигурява международна съпоставимост на резултатите.

В област Ямбол ще бъдат анкетирани 90 обикновени домакинства и живеещите в тях лица на възраст между 16 и 74 навършени години. В област Ямбол изследването ще се проведе в градовете: Елхово, Стралджа и Ямбол, както и в селата: Безмер, Богорово, Голямо Крушево, Гълъбинци, Завой  и Зимница.

В периода април – юни 2021 г. анкетьори от отдел „Статистически изследвания – Ямбол“ ще посетят, избрани на случаен принцип домакинства за провеждане на персонални интервюта, легитимирайки се със служебна карта издадена от Териториалното статистическо бюро – Югоизток.

Анкетната карта съдържа няколко модула, които събират информация за наличие и използване на интернет от домакинствата и лицата, електронно правителство, електронна търговия, е-умения и др., както и въпроси, свързани със социално-демографските характеристики на домакинствата и лицата.

Повече информация за методологията и инструментариума на анкетното изследване „Използване на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата през 2021 година“ може да се намери на уебсайта на НСИ в рубриката „Статистически данни“ -„Бизнес статистика“, „Информационно общество“: https://www.nsi.bg/node/2805/, а относно легитимността на анкетьорите  на следните телефони: 046/686314 и 046/686316.

По данни на същото проучване, проведено в област Ямбол за 2020 г. 63.1% от домакинствата имат достъп до интернет в домовете си, а 51.2% от населението на възраст 16 – 74 навършени години използва регулярно интернет (всеки ден или поне веднъж седмично). Мъжете в областта са по-активни от жените, като 52.7% от тях използват редовно интернет, при 49.9% за жените.

 

Предварително благодарим на домакинствата за сътрудничеството при представянето на страната ни в Европейската общност!

Иванка Чонгарова

Старши експерт

Отдел „Статистически изследвания – Ямбол”

Териториално статистическо бюро – Югоизток

 

 

 

 

Източник: ЯмболПрес – пулсът на града

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!