BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Съдът потвърди първоначалния арест на мъж от гр.Ямбол, обвиняем за убийство на 56-годишна жена

Бургас, 1.04.2021

Тричленен състав на Апелативен съд – Бургас потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“ на Димо Д. от гр. Ямбол, обвинен за убийството на 56-годишна жена.

Престъплението е извършено на 20.03.2021 г., около 22.00 часа, на черен път в местността „Курткая” в гр. Ямбол. Според обвинението Димо Д. е умъртвил умишлено Иванка Д. чрез нанасяне на прободни рани с нож по тялото.

Димо Д. обжалва определението на Окръжен съд – Ямбол, с което му е взета първоначална мярка „задържане под стража“, пред Апелативен съд – Бургас.

Според въззивния състав законовите предпоставки за вземане по отношение на обвиняемия Димо Д. мярка за неотклонение „задържане под стража“ са налице. Съдът намира, че е правилен и обоснован извода, направен от първата инстанция, за наличие на обосновано подозрение, че обвиняемият е автор на вмененото му престъпление. В подкрепа на този извод са събраните в хода на досъдебното производство гласни, писмени и веществени доказателства. Касае се за тежко умишлено престъпление от общ характер, наказуемо с лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Доводите на служебния защитник на обвиняемия, за неизбежна отбрана или деяние, осъществено в състояние на афект, касаят решаване на въпроси по съществото на делото, които в настоящото производство не се разглеждат, посочват апелативните съдии. Съдът подчертава, че разследването е в началната си фаза и повдигнатото обвинение може да се прецизира, което е от правомощията на наблюдаващия прокурор.

От събраните на този етап от производството доказателства може да се изведе обосновано предположение за реална и непосредствена опасност Димо Д. да се укрие. Този извод на съда се подкрепя и от обстоятелството, че след извършване на престъплението е напуснал мястото на инцидента и е установен от полицейските органи, след издирването му.

Обвиняемият е с чисто съдебно минало и постоянен адрес, но според въззивния състав това не са обстоятелства, които да изключват опасност от укриване, поради което не налагат вземане на по-лека мярка за неотклонение, различна от „задържане под стража“.

Бургаският апелативен съд счита подадената жалба за неоснователна, а атакуваното с нея определение на Окръжен съд – Ямбол за правилно, обосновано и законосъобразно.

Постановеният съдебен акт е окончателен.

 

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!