BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Срещи по въпросите на ВиК сектора в областта

Стартираха срещите на председателя на ВиК Асоциацията и областен управител на област Ямбол Димитър Иванов по актуални въпроси касаещи ВиК сектора по общини. Заедно с управителя на ВиК дружеството инж. Стоян Радев първите две общини, в които се проведоха разговори бяха община Елхово и община Болярово.

В двете общини беше направен подробен анализ на състоянието и работата на предприятието като цяло и на специфичните проблеми по общини и конкретни  населени места, в това число водоснабдяване, подавана вода, загуби, приходи и разходи, кадрови проблеми в сектора, очаквани проблеми с водоснабдяване и варианти за решения.

По обсъжданите теми Асоциацията по ВиК, общините и ВиК оператора търсят общи и ефективни решения, в полза на хората.

Един от проблемите в областта е намаляващото и застаряващо население в общините и от там намаляващото потребление на вода. От друга страна са опасенията за намаляващи водни количества във водоизточниците и необходимостта от търсене на нови алтернативни варианти на водоснабдяване.

„Водата намалява и може да се окажем пред водна криза“, смятат кметовете на Елхово и Болярово Петър Киров и Христо Христов. Затова се обсъждат идеи и варианти за нови сондажи и търсене на водоизточници за населените места, където се очертава липса на вода. Друг проблем за ВиК дружеството е, че приходите от водоползване, особено в малките общини като Болярово, са значително по-малки от разходите и за това трябва да бъдат търсени решения и компенсиране на тази разлика. Кметовете от своя страна поискаха оптимизиране начина на работа на оператора и по-голяма ефективност при отстраняване на ВиК авариите по места. Като и двете общини подчертаха, че са отделили в бюджетите си средства за инвестиции в ВиК инфраструктурата. Само през 2020 година община Елхово ще инвестира във водопроводната система собствени средства в размер на 700 хил.лв.

След разговора кметът Петър Киров представи на място напредъка на строителството на Пречиствателната станция в Елхово. Един проект по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“, на стойност близо 19 млн.лв.

Предстоят такива срещи и в останалите три общини на област Ямбол.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!