BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

РИМ – Ямбол представя: За първата българска готварска книга от 1870 година

От фонд „Възраждане“ на Регионален исторически музей – Ямбол


Христина Женкова, Регионален исторически музей – Ямбол

 

В Регионален исторически музей – Ямбол, фонд Възраждане, през   80-те години на ХХ век постъпи малка книжка с твърди корици и лилава подвързия. Като фамилна собственост тя  е заведена  под инвентарен номер 1384. Пълното и заглавие е „Готварска книга или наставления за всякакви гостби,  според както ги правят в Цариград и разни домашни справки”. Издадена е в Цариград в печатницата „Македония” през 1870 г.

За любителите на историята, печатница „Македония” се свързва с името на едноименния вестник, чийто главен редактор в продължение на 6 години е П. Р. Славейков. Той е един от най – ревностните дейци на борбата за самостоятелна българска църква и национално освободителните борби на българите, лидер на българските либерали след Освобождението, фолклорист, преводач, журналист. Заедно с това е и изтънчен любител гастроном, съставител на Първата българска готварска книга.

 

Издаването на готварската книга съвпада с десетгодишния престой на Славейков в Цариград /1864 – 1874 г./. Активен журналист и общественик, той се среща ежедневно с много българи, установили се трайно в Цариград. Известно е, че по това време в столицата на Империята има повече от 50 хиляди българи, които държат няколкостотин гостилници, млекари, рибари, занаятчии, които биха проявили интерес към четиво от такова естество. А още по – голям интерес такава книга би предизвикала в българските земи.

 

Повечето от рецептите са свързани с българските традиции в храненето  –  като „Киселата чорба”, представена така както автора я помни от детството си в Търновско и Тетевенско. Нека не забравяме, че Славейков е човек, известен с богатия си кулинарен опит  –  в неговата библиотеката има много френски кулинарни книги. Всичко това му дава основание да събере и издаде готварските си рецепти.

 

Готварската книга на Славейков съдържа 206 страници. В нея наред с рецептите от българската и балканска кухня има и такива от френската, английска, руска, датска и др. Готварските рецепти са разделени в 12 отдела: чорби, кебапи, яхнии, кюфтета, ястия в тава, ястия от месо, тестени сладки ястия, /кадаифи и халви/, ястия от зеленина /вегетариански ястия/, пилафи, ошафи, сладка.

 

Следват „Притурка за разни работи”. В нея са включени разни практични съвети за приготвяне на хляб, съхранение на плодове и зеленчуци, запазване трайността на яйца, за солене на месата, приготвяни на наденици и др. Книгата завършва с тълкуване на някои употребявани в книгата думи.

 

Още от пръв поглед се забелязва преобладаващото ориенталско влияние в кухнята, характерно за района. А използваните мерки и теглилки са тези, употребявани по онова време – драм, ока, кило и др.

 

Интересът на автора към съставянето на готварската книга е оправдан, като  се имат предвид изявените му кулинарни способности. Неговият син Рачо, в спомените за баща си разказва за гуляите, които баща му организирал на ливадите край Трявна с музика и много песни, където Славейков демонстрирал с охота кулинарните си умения. А проф. Константин Гълъбов в спомените си за Славейков, описва как той приготвял „агне в трап”. „ Изкопава се трап, който се отъпква добре. После в трапа се запалва огън , който гори поне два часа, за да има много въглени /използвано дърво – габър/. Агнето се одира, приготвя се пълнеж, който се слага в агнето. Облепва се в орехови листа и се поставя в голяма тава, върху връшник. Най – напред връшника се затрупва с въглени, а после с пръст. След два часа агнето е готово”

 

Второто издание на Готварската книга е през 1872 г.        Днес тя е библиографска рядкост и с двете си издания от ХІХ в. Като такава е включена и в колекцията „Старопечатни и църковно-славянски книги“ на Регионален исторически музей – Ямбол.

Източник: ЯмболПрес – пулсът на града

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!