BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Резултатите от проучванията на Средновековната крепост край Воден през 2021 г.

Болярово, 28.07.2021 г.

За единадесета поредна година екип от преподаватели, докторанти и студенти от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) – София, съвместно с Регионалния исторически музей (РИМ) – Ямбол представиха пред жителите на община Болярово откритите находки от проучванията на археологическия обект „Малкото кале“ (край село Воден).

Археологическите проучвания на екипа са част от дейностите, заложени в програмата на Международния Югоизточен летен университет, който беше създаден в резултат от подписания през 2015 г. Меморандум за сътрудничество между УниБИТ и три погранични общини – Малко Тръново, Болярово и Елхово. По силата на този Меморандум се извършват ежегодно научни изследвания, подпомагащи процеса по издирването, съхраняването и популяризирането на знанията за историческото и културното развитие на българския народ, в този пограничен район на нашата страна.

Сътрудничеството в областта на научните изследвания между един от водещите университети в страната – УниБИТ, РИМ-Ямбол и община Болярово стартират в начало на 2011 г. За да предотвратят иманярски набези, археолозите от РИМ-Ямбол започват съвместни проучвания с УниБИТ в местността „Малкото кале“ в землището на с. Воден. Археологическият обект представлява Средновековна крепост, съществувала в периода XI-XII век. До момента са проучени около 3/4 от целевия обект, чиято площ е около 1 дка.

През настоящата 2021 г. бяха извършени проучвания на пространството около новооткритата главна порта на крепостта, която е от изток. Проучени са рушевини от вероятно паднал втори етаж, сред които бяха открити множество фрагменти от стенописи с различни цветове, изображения, а някои от тях и с букви (старогръцки). Също така бяха открити монети, ножове, върхове на стрели, метални предмети от бита, фрагменти от стъклени съдове, прешлени за вретено, битова керамика, както и многобройни фрагменти от луксозна керамика (сграфито). Сред находките се откроява и ядро от печат.

За всички находки и работата си в периода 12-23 юли студентите от УниБИТ разказаха пред обществеността на гр. Болярово, представители на общинската администрация, кметски наместници, общински съветници и читалищни дейци. С кратък филм, плод на техните общи усилия, те представиха най-запомнящите се моменти от престоя си на територията на общината и споделиха, че макар това да е финална среща, те ще се завърнат и през следващата година в община Болярово, за да продължат своите археологическите проучвания на Малкото кале.

Жителите на община Болярово, студентите, докторантите и преподавателите на УниБИТ бяха поздравени от Ректора на Университета проф. д.н. Ирена Петева и от Председателя на Академичното общо  събрание – проф. д.ик.н. Стоян Денчев.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!