BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пъстра палитра на тунджанското многообразие от традиции, фолклор, носии, обичаи, ястия и занаяти

В продължение на два дни паркът на село Генерал Инзово отново се превърна в пъстра палитра на тунджанското многообразие от традиции, фолклор, носии, обичаи, характерни ястия, занаяти и производства.
Този път поводът беше провеждането на Панаир на местните занаяти, традиции, продукти и свързаните с тях производства, който е част от проект “Традиции и иновации за промотиране на местна идентичност” на МИГ “Тунджа” и МИГ “Котел, Сунгурларе, Върбица”.
Общо 24 села от община „Тунджа“ се включиха в събитието и създадоха истинския тунджански колорит, демонстрирайки своите носии, подредба, обичаи и трапези.
И в двата дни представители на клуб „Традиция“ оповестяваха началото с гърмежи, за да се чуе отдалеч, че започва празникът.
Допълнителна атмосфера създаваха и специално изградените по проекта къщички в парка на селото, които са реплика на старата акбунарска къща. В тях беше показана уредбата на дома на селата Генерал Инзово и Дражево, а останалите бяха предвидени за представители на художествени занаяти.
Част от празника бяха и щандове на местни производители, които представиха свои продукти, изложени бяха и изделия от художествени занаяти.
За децата също имаше забавления – те можеха да тъкат на малък вертикален стан под ръководството на Радостина Колева.
Панаирът на местните занаяти беше съпътстван и от богата фолклорна програма, в която взеха участие певчески и танцови групи и индивидуални изпълнители от тунджанските села и гостуваща група от с. Тича, община Котел.
Гости на празника бяха кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев и неговите заместници, народният представител в 46-то Народно събрание Кристиан Вигенин, зам.-областният управител Светослав Стоев, зам.- кметът на община Котел и председател на МИГ “Котел, Сунгурларе, Върбица” Румен Стоилов, кметове и кметски наместници, общински съветници и др.
„Радостен съм, че отново сме заедно, че отново сме отворили душите си за празника след изпитанията и изолацията, които ни наложи пандемията. Убеден съм, че здравият ни и устойчив тунджански дух, който черпи мощ най-вече от традициите и от родното, ни помогна да се справим и ни дава сили отново да търсим радостта и красотата на живота, защото той – животът, е по-силен от всичко“, каза в приветствието си към участниците в празника кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев.
Заедно с гостите той уважи всяка една от тунджанските групи, които ги посрещаха с възстановка на обичаи, с песни и с богатите си трапези. За всяка от групите кметът Георги Георгиев беше подготвил специален подарък – бъклица и баница, произведена в тунджанското село Тенево.
Двудневните прояви отново показаха, че тунджанци черпят сили от дълбокия извор на българщината, който няма да пресъхне, докато има празници като този.

Източник: ЯмболПрес – пулсът на града

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!