BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Празнично матине в ямболския Безистен на 9 май с участието на Григор Паликаров и Цвета Паликарова

Ямбол, 30.04.2021 г.

На празничния 9 май, неделя, от 11:00 часа в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“ – Ямбол почитателите на класическата музика ще се насладят на изпълненията на Камерен оркестър „Дианополис“ и вълшебната флейта на гост-музикантката Цвета Паликарова, дирижирани от един от най-известните и талантливи български диригенти – Григор Паликаров.

Програмата на матинето включва произведения на Вивалди, Хайдн, Чайковски, Сибелиус, Кванц, Елгар.

Билетите за концерта ще се продават на касата в Културно-информационен център „Безистен“ на 30 април, 1, 5, 6, 7 и 8 май.

Музикалната проява ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки и до запълване на 50% от капацитета на залата – 100 места.

Гост-диригентът Григор Паликаров е роден през 1971 година в Пловдив. Завършил е Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” в родния си град, специалност „Пиано“, с пълен отличен успех и златна значка през 1990 година, след което и Националната музикална академия  „Проф. Панчо Владигеров” в София с магистърски степени по четири специалности: „Оперно-симфонично дирижиране“ при акад. В. Казанджиев и проф. Ив. Вульпе, „Композиция“ при проф. Д. Тъпков, „Пиано“ при проф. Кр. Тасков и „Хорово дирижиране“ при проф. Ст. Кралев.

От януари 2000 година до април 2019 година е щатен диригент в Софийска опера и балет, а репертоарът му включва повече от 60 оперни и балетни заглавия.

Към настоящия момент маестро Паликаров преподава „Оперно-симфонично дирижиране“ в НМА „Проф. П. Владигеров“, където успешно защитава докторска степен по музика през 2017 година и доцентура през април 2019 година. От сезон 2005/2006г. до момента той е и главен художествен ръководител и диригент на Симфонично-оперетно дружество „Маестро Г. Атанасов” – гр. Пазарджик.

Григор Паликаров е чест гост – диригент на много оркестри и оперни театри в страната, сред които: Симфоничен оркестър на Българското национално радио, Класик ФМ оркестър – София, на който е и постоянен диригент от сезон 2008/09, Софийска филхармония, Държавните опери в Пловдив, Бургас, Варна, Русе и Стара Загора и др.

Сред поредицата му от диригентски изяви специално място заемат многобройните студийни записи на различни творби със Симфоничния оркестър на Българското национално радио, както и участията му в престижни национални и международни музикални фестивали.

Григор Паликаров редовно осъществява и множество гастроли в чужбина в страни като Германия, Австрия, Белгия, Франция, Италия, Люксембург, Русия, САЩ, Словения, Гърция, Полша, Украйна, Тайван, Холандия, Великобритания, Португалия, Мексико, Корея, Япония, Уругвай и др.

Григор Паликаров композира и концертира като пианист. Някои от творбите му са изпълнявани на редица фестивали и са записвани нееднократно. За успешните си изяви като композитор и пианист е удостояван с редица национални и международни награди от конкурсите „Светослав Обретенов“, „Албер Русел“, „Музиката и Земята“ и др. Той е носител и на множество други престижни награди, сред които: „Кристална лира” на СБМТД през 2002,  2012 и 2017 година, „Златно перо” за 2009 година и „Емил Чакъров” – 2019 година.

В рамките на два мандата е бил председател на „Менса”–България, клон на световната организация на хора с висок коефициент на интелигентност.

Цвета Паликарова е родена през 1985 година във Варна. Завършила е варненското Национално училище по изкуствата „Добри Христов” със специалност „Флейта“ през 2004 година при Биляна Найденова. Същата година е приета в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София, където се дипломира с магистърска степен при проф. Лидия Ошавкова през 2009 година.

През следващите пет години (2009-2014 година) Цвета Паликарова работи като първа соло флейта на Оперно-филхармонично дружество – Варна (впоследствие Театрално-музикален продуцентски център – Варна) и напуска оркестъра заради преместването си в София.

Тя е носител на множество награди от български и международни конкурси, сред които: трета награда (2000 година) и първа награда (2002 година) на Националния конкурс „Д. Христов” – Варна, първа награда на Националната среща – Стара Загора (2001 г.), първа награда на 19-ия национален конкурс „Светослав Обретенов” – Провадия (2004 г.).

Цвета Паликарова е била активен участник в майсторските класове на Волфганг и Матиас Шулц – Русе, 2004 година, Христо Христов – София, 2007 година и Филип Бернолд – Пловдив, 2008 година.

Свирила е като солист на Варминско-Мазурска филхармония – Полша, с оркестъра на Държавна опера – Варна, със „Симфониета” – Варна, със Симфоничен оркестър – Пазарджик и с Камерен оркестър „Дианополис“ – Ямбол.

Открояват се соловите и камерните ѝ концерти във Виена (в „Концертхаус”), София (в „Концерти на възглавници”, с квартет „Хорс” и докторанта на НМА Христо Христов) и Варна – в рамките на фестивала „Варненско лято” и като участник в духовият квинтет „Квинтисимо”. Цвета Паликарова осъществява българската премиера на творбата за соло флейта на австрийския композитор Паул Валтер Фюрст „Обаждането на Дориан”, оп. 39, която е записана от нея за Радио – Варна.

Цвета Паликарова е заемала позицията на първа соло флейта и в оркестъра на Държавна опера – Русе, Държавна опера – Бургас (по време на турне в Белгия и Холандия) и Симфоничен оркестър – Пазарджик. С пазарджишката музикална формация участва в две издания на „Фестивала на Егейско море” в Гърция през 2013 и 2014 година. Тя е и постоянен участник в европейските турнета на операта „Порги и Бес” (от 2007 година.).

В момента работи като оркестрант-солист в Академичния симфоничен оркестър към НМА „Проф. П. Владигеров” – София.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!