BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Празници в Стефан Караджово и Горска поляна организират за Илинден в община Болярово

 

Болярово, 17.07.2021 г.

За жителите на общината свети пророк Илия е на особена почит и доказателство за това твърдение е, че три църковни храма носят неговото име – тези в селата Дъбово, Денница и Горска поляна, коментира кметът на общината Христо Христов.

На 20 юли в Горска поляна 92-годишният храм отново ще отвори врати за жители и гости. Кметският наместник Стоян Михов използва повода отново да благодари на семейство Мирена и Николай Граматикови, братята Петко и Марин Скарлеви и Николай Ишкиев, с чиито дарения тази пролет беше ремонтиран подът на храма. Вече е изградена и нова чешма в двора.

Същия ден в Стефан Караджово край Краставото кладенче тържествено ще отбележат 219-годишнината от Странджанската буна, 153 години от подвига на четите на Стефан Караджа и Хаджи Димитър, 118 години от Илинденско-Преображенското въстание и Илинден.

Краставото кладенче в Стефан Караджово жителите на  община Болярово наричат така, защото лекува кожни заболявания. А светилището на Свети Илия там е много древно. Съществува хипотеза, че е построено върху античен нимфеон. Неслучайно именно на този връх – на Илинден през 1802 година среща си правят 2 хайдушки рода – Узунови и Бинбелови, все предци на легендарния Стефан Караджа, които организират Странджанската буна.

Днес мястото е направено удобно, така че в басейна да могат да си правят бани хора с кожни проблеми. Параклисът е ремонтиран. Под поляната има и изградена чешма. До паметника е обособен приятен кът за отдих, с навес и иззидана голяма пещ, което превръща мястото в изключително удобно за организиране на пикник на открито. Тези дни кметът на селото Димитър Димитров и местни жители монтираха и нови пейки и маси, за да посрещнат още повече гости.

След тържествената литургия във вторник в параклиса „Свети Илия“ край „Краставото кладенче“, архиерейският наместник отец Николай Клюнков ще освети и курбаните, които дават дарители за благоденствие на селото. Организаторите са поканили и оркестър, който да озвучи празника със звучните странджански народни песни. Началото на празника е от 12 часа.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!