BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Потребление на електроенергия в Югоизточна България по коледните празници

Оперативните данни от диспечерския център на EVN България показват, че в периода 24 декември – 28 декември 2021 г. в Югоизточна България е консумирана общо 140 915 MWh (мегаватчаса) електроенергия. Тези данни са по-високи от стойностите за същия период на 2020 г., когато са консумирани 131 805 MWh. Върховият товар по електроразпределителната мрежа през посочените дни е регистриран на 24 декември 2021 г., когато е бил 1 602 MW (мегавата). Върховият товар за същия период на 2020 г. е регистриран също на 24 декември и е бил 1491 MW (мегавата).

Посочените диспечерски данни не могат да се отнесат автоматично към конкретен случай, тъй като консумацията при всеки клиент е индивидуална.

ЕVN България напомня, че традиционно месец декември се характеризира с повишена консумация на електроенергия спрямо ноември. Тази тенденция е по-изразена по време на коледните и новогодишни празнични и почивни дни. Компанията информира отново, че през зимата важно значение за консумацията на електроенергия и от там за размера на фактурите имат редица фактори:

  • индивидуален режим и интензивност на потребление при всеки клиент/всяко домакинство
  • използва ли се в имота електроенергия за отопление
  • външна температура: понижението на външната температура с 1 °C увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10%
  • брой помещения в жилището, които се отопляват
  • състояние на жилищната сграда/имот – налице ли са енергийноефективни мерки
  • вид и брой на използваните електроуреди и техният клас на енергийна ефективност.

 

 

 

Източник: ЯмболПрес – пулсът на града

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!