BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Постоянен арест за мъжа от Нови пазар, работил в нарколабораторията в “Топлофикация”

Ямбол, 5.08.2020

Бургаският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Ямбол, с което спрямо Валентин С. от гр. Нови пазар е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Мъжът е привлечен като обвиняем за това, че на 24 юли 2020 година в гр.Ямбол, ул.”Индустриална”№ 1 в триетажна масивна сграда на бивша “Топлофикация-Ямбол” ЕАД, без надлежно разрешително е държал високорисково наркотично вещество-коноп /марихуана/ с нетно тегло 8,761 кг. с неустановена концентрация на активното наркотично вещество тетрахидроканабинол, на стойност около 48 000лв., с цел разпространение. За това престъпление законът е предвидил наказание лишаване от свобода от две до осем години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.

Според въззивния състав първоинстанционният съд правилно е приел, че са налице предпоставките за вземане спрямо обвиняемия мярка за неотклонение „задържане под стража“. От събраните до момента доказателствени материали – свидетелски показания, протоколи за оглед на местопроизшествие с изготвени фотоалбуми, писмени и веществени доказателства се обосновава разумно подозрение за авторство на деянието. В определението си апелативните съдии посочват, че за разлика от осъдителната присъда, която не може да почива на предположения, в това производство е достатъчно наличието само на обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението.

Правилна е и преценката за наличие на реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление с оглед данните за бягство на едно от съпричастните към престъпното деяние лица и предвиденото наказание за извършеното.

Разследването е в начален етап, предстои извършването на множество следствени действия, евентуално прецизиране на обвинението. Съдът отбелязва, че при промяна на установените факти и доказателства въпросът за адекватността на мярката за неотклонение може да бъде преразгледан.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!