BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Под карантина са 458 лица в Ямболска област, всички 85 проби са отрицателни

Ямбол, 30.03.2020

На днешното събиране на Областния медицински съвет бяха обсъдени въпроси касаещи дейността на общопрактикуващите лекари, работата на здравните заведения и взаимовръзката между тях и останалите институции в работата при извънредно положение и пандемична ситуация, съобщават от областна администрация.

Ежедневен телефонен контакт и проследяване на здравното състояние на лицата поставени под карантина от личния им лекар, за това призоваха и препоръчаха от областния съвет. „Към момента разчитаме преди всичко на органите на МВР, за проверка спазването на карантината, но призовавам лекарите, които най-добре познават своите пациенти да помогнат в тази ситуация. Нужна ни е вашата активност и съпричастност“, каза областният управител Димитър Иванов. 66 са общопрактикуващите лекари в областта и 2 медицински практики. Към днешна дата поставените под 14 дневна карантина лица в област Ямбол са 458.

По отношение на изпратените и излезли проби за COVID 19 от пациенти от област Ямбол – всички 85 проби са отрицателни. Последните три дни са изпратени 9 проби, които също са отрицателни.

Според заповедта на здравния министър в ямболска област трябва да има 126 легла за лечение на болни с коронавирус в неусложнено състояние и 12 легла за интензивно лечение. Д-р Димитър Рунков, прокурист на МБАЛ „Св.Пантелеймон“ Ямбол  разясни, че леглата ги има и при усложнена ситуация и след преоборудване на отделения само в ямболската многопрофилна болница може да има до 120 легла за пациенти в нетежко и неусложнено състояние и до 12 интензивни легла. Към момента и медицинският персонал е достатъчен.

Бяха обсъдени и някой акценти от последните актуални заповеди на министъра на здравеопазването.

С цел осигуряване живота и здравето на гражданите „Всички лица, които се намират в закрити или открити обществени места са длъжни да имат поставена защитна маска за лице“, това е разпореждането на здравния министър от днес, 30 март.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!