BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Парламентарни избори 2021 г. – „БСП за България“ иска да върне ролята на държавата в управлението като защитник на гражданите

Ямбол, 5.03.2021 г.

„Ще върнем ролята на държавата в управлението като защитник на гражданите, ще върнем справедливостта, ще върнем социалната сигурност и ще работим заедно всички за едно ново различно бъдеще за България“, каза при представянето на листата на „БСП за България“ за Ямболски избирателен район водачът Кристиан Вигенин. Официалното представяне беше и откриване на предизборната кампания в зала „Съвременност“.

При представянето на Кристиан Вигенин председателят на БСП – Ямбол Катя Георгиева подчерта, че през последните 4 години той е участвал пълноценно в живота на Ямболска област и е оказвал подкрепа там, където е било необходимо. Чрез лостовете на парламентарния контрол той непрекъснато е настоявал да се решават проблемите на болницата в Ямбол, с чумата по дребните преживни животни, с водоснабдяването на населените места, с инфраструктурата, с опазването на пчелите, със затруднения достъп на ученици до дистанционно образование по време на пандемията, с покритието на мобилните оператори в граничните общини и много други.

Водачът на листата Кристиан Вигенин представи накратко останалите кандидати за народни представители, а те обясниха какви нови решения предлага левицата, за да смени модела на управление и да покаже истинска грижа за хората.

Всеки от листата е специалист в различна сфера и говори какво предлага „БСП за България“ в отделните области на обществения живот.

Като представител на изкуството Божидара Божилова разясни, че БСП предлага повече държавна подкрепа за културата, което ще се постигне със дзалделяне поне на 1 % от Брутния вътрешен продукт за култура,  за да заздрави сектора, който е системно недофинансиран през последните години. Подготвени са и законодателни промени, които да регламентират необходимата реформа. Освен това се предвижда приходите от  творческата дейност на националните и общински културни институти да остават за тях.

Пакетът от социални мерки, насочен към младите представи Капка Йоргова, специалист в социалната сфера. „БСП за България“ иска да даде на младите, за да останат в България повишаване на еднократната помощ при раждане – за първо дете 500 лв., за второ – 1000 лв., за всяко следващо по 200 лв.; чрез еднократна помощ в размер на 6500 лв. за всяко второ и трето дете на осигурени минимум 24 месеца родители; чрез увеличение на майчинството през втората година до размера на минималната работна заплата; чрез увеличаване на еднократната помощ за майки студентки от 2880 на 6500 лв.; чрез еднократна помощ от 250 лв. в началото на учебната година за семейства с ниски доходи за ученици от 1 до 4 – ти клас. Предвижда се и необлагаем минимум от 500 лв. месечно на работещите родители за всяко дете, ненавършило 18 г., а след навършване на 18 години, данъчната преференция да се прехвърли от родителите на младежите. Пълнолетните младежи няма да плащат данък върху доходите от труд до навършване на 26 години.

Преизчисляване на пенсиите и увеличаване на социалните услуги са друга социална мярка на левицата.

За решенията на проблемите в образованието говори най-младият кандидат в листата –  30-годишният учител Койчо Койчев. „БСП за България“ предлага безплатни учебници за ученици от 1 до 12 клас, по един учебник на предмет във всеки клас, безплатни детски ясли и градини, опростяване на учебните програми и учебното съдържание и конкретни решения за подобряване на висшето образование и създаване на национална карта – образование – икономика.

Енергетикът Стоян Овчаров разясни приоритетите на БСП в тази сфера. Той разясни, че се предвиждат нови зелени инвестиции в комплекса „Марица изток“ и запазване заетостта на работещите в него. Развитие на ядрената енергетика, либерализация на цените на тока, но с мисъл за хората и др.

Представителят на гражданската квота Нина Терзиева, дългогодишен зам.-кмет на община Болярово, разясни вижданията на „БСП за България“ за регионалното развитие. Предвижда се създаването на Национален фонд за сближаване между регионите, който ще подкрепя изостаналите райони, сред които е и Странджа – Сакар.

Чрез него ще се осигурява подкрепа за стабилизиране на икономиката чрез създаване на бизнес зони, преференции за малките и средни предприятия, данъчни облекчения, специална жилищна политика за младите кадри, осигуряване на стипендии и подобряване на инфраструктурата.

Според Нина Терзиева не само Странджа – Сакар се нуждае от подкрепа, а цялата Ямболска област, която изостава от другите в Югоизточен регион за развитие.

Другият представител на гражданската квота Георги Чалъков, специалист в сферата на икономиката, разясни приоритетите на „БСП за България“ в тази сфера. Той акцентира върху подкрепата на малките и средни предприятия, осигуряването им на финансов щит чрез Българската банка за развитие, насърчаване на достъпа до алтернативни източници на финансиране. Подкрепата за икономиката предвижда и намаляване на административната тежест за микропредприятията и опростяване на процедурите за дребните търговци и производители и др.

Като действащ лекар в Спешно отделение на първа линия в борбата с Ковид 19 вторият в листата д-р Райно Георгиев заяви, че „БСП за България“ е за категорична промяна на модела. Държавните болници спират да бъдат търговски дружества, защото здравето не е стока, каза той и допълни, че се предвижда ДДС за всички лекарства да бъде 9 %, безплатни лекарства за всички деца до 14-годишна възраст. Създаване на такава организация на здравеопазването по региони, че да се осигури достъп до специализирана и адекватна специализирана помощ в рамките на така наречения “златен час“.

Като местен ангажимент в здравеопазването Райно Георгиев подчерта, че БСП е за довършването на новата болница и когато влезе във властта ще дофинансира строителството и средства за модерно оборудване.

А за решаване на проблема с кадрите БСП предлага осигуряване на възможност за едновременна работа и обучение на място чрез изнесена образователна форма на специалисти по здравни грижи в ямболската болница.

„Нека на 4. 04. с номер 4 натоварим Ковид-а в една джипка и кажем и на двете кризи сбогом завинаги“, завърши д-р Райно Георгиев.

В края на представянето на листата нейният водач заяви, че „БСП за България“ ще направи така, че България да се развива по различен модел като  прекратият олигархичните зависимости, спрат изтичането на средства от държавния и европейския бюджет към  икономически кръгове, близки до властта, като спрат лобисткото законодателство и върнат демокрацията. Ще управляваме в интерес на хората и с грижа за хората, каза още Кристиан Вигенин и допълни: „4 са мандатите в Ямболска област, 4 е номерът на „БСП за България“, 4-ти е денят в 4-тия месец, в който ще поставим всички заедно едно ново начало за България“.

Като подарък от организациите и от младежите социалисти листата получи ключ, символ на новото начало.

Откриването на кампанията завърши с изпълнение на цигулка на концерт-майстора Красимира Султанова на компилация от „Четирите годишни времена“ на Вивалди.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!