BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ново дарение в музейна експозиция „Иван Колев“ с. Кабиле, община „Тунджа“

“Тунджа”, 11.05.2021 г.

Наследниците на проф. Иван Сарандев дариха на Музейна експозиция „Иван Колев“ с. Кабиле, община „Тунджа“ портрет – глава на проф. Иван Сарандев, сътворен от скулптора Иван Колев.

Според тях главата е създадена някъде около 1964 г.  и досега е била съхранявана в къщата на семейство Сарандеви в гр. Ямбол.

Именитият български учен проф. Иван Сарандев е роден в Ямбол на 28 февруари 1934 г. и е живял до 87 г.

Той е професор по българска литература, литературен критик и историк, чието творчество се свързва с българската литературна класика, българския авангард и литературно анкетиране.

Носител е на награда за литературознание на БАН и СУ „Св. Климент Охридски“ за 1986 г. и национална литературна награда за 2000 г.

Изключително събитие е, че Експозицията в с. Кабиле се обогатява с още един художествено-пластичен портрет на високо-духовна личност, каквато е личността на проф. Сарандев.

Дългогодишно приятелство свързва двамата Ивановци – скулптора и професора. Но тази духовна хармония произлиза и от творческата почит към един от най-големите български майстори на разказа Йордан Йовков, Иван Колев е автор на скулптурата на Йордан Йовков в къщата му музей в Жеравна, а професор Сарандев е изследовател на творчеството му, на което посвещава монографиите: „В света на Старопланински легенди“ и „Йордан Йовков – жизнен и творчески път“.

С появата на този портрет в Музейната експозиция в с. Кабиле се затваря триъгълникът Йордан Йовков – проф. Сарандев – Иван Колев.

Радостина Колева, главен уредник на

Експозиция дарение „Иван Колев“ с. Кабиле

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!