BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кристиан Вигенин: България е на кръстопът и е много важно в каква посока ще поеме

-Изборите на 11 юли се приемат като поправителен за партиите и коалициите. Какво поправи „БСП за България“?

-Почти всичко. Остана само същия номер, което си е знак от съдбата. Обединихме левите партии, затворихме конфликтите в БСП, променихме 1/3 от водачите, формирахме листите с много активен диалог между ръководство и местни структури. Сменихме изцяло състава, структурата  и работата на Националния предизборен щаб. Направихме посланията по-разбираеми, младежите проведоха една много активна младежка кампания, Българската свободна телевизия и в. „Дума“ се включиха в кампанията по места и т.н., и т.н. Всичко това няма начин да не даде резултат.

-Какво е различното в тази кампания?

-Различна е средата, в която правим кампания. В България се диша по-леко, откакто ГЕРБ не е на власт и Борисов не е премиер. Хубавото е, че така и ще си остане – може да не е ясно точно кой и как ще управлява, но е ясно, че това няма да са ГЕРБ и Борисов. Отидоха си, вероятно завинаги. Другата разлика е възможността да разгърнем нашия начин на правене на кампания, след като пандемията отстъпи – хиляди срещи с много хора в цялата страна. Това дава енергия. Третият фактор е категоричният ангажимент на служебното правителство да не допусне купуване на гласове, много се надявам това да се случи. Така най-после, наред с машинното гласуване, можем да се надяваме на честни избори и състезание на идеи, а не на покупко-продажба на гласове.

-Отворени ли са избирателите за предизборни послания и ангажименти или са на предела на търпимостта и просто искат да има правителство?

-Мисля, че в тази кампания избирателите са много по-отворени към послания и ангажименти. Защото предишните избори сякаш бяха „за“ „или“ против ГЕРБ, хората искаха Борисов да си отиде, без значение кой ще спечели. Днес ГЕРБ и Борисов са в ъгъла и след краха на 45-тото Народно събрание, днес вече хората искат да знаят кой и как ще продължи промяната, в каква посока, с какви средства. Тук сме силни – само ние имаме цялостна програма за управление, силен експертен екип и знанията как да бъде разграден порочният модел на управление на ГЕРБ и да бъде изградена държава, така както е описана в Конституцията – демократична, правова, социална.

-Как усещате предизборната ситуация в Ямболска област, ще излязат ли хората да гласуват или ще се повтори ниската избирателна активност от Благоевград?

-Не бива да сравняваме частичните избори в Благоевград с парламентарните. Сега залогът е много по-голям. Трябва да се гласува, защото наистина България е на кръстопът и е много важно в каква посока ще поеме.

-Кои позитивни послания на „БСП за България“ искате да чуят избирателите?

-Всички послания на „БСП за България“ са позитивни. Аз бих обърнал внимание на няколко неща – болниците да не са търговски дружества, здравето да не е търговия, а в отдалечените райони да има защитени болници; да се намали ДДС на лекарствата и храните от 20% на 9%; да има национална програма за изоставащите региони, което ще е от полза и за Ямболска област; част от данъка върху доходите да остава в общините, за да бъдат по-независими, европейските средства да се ползват за преодоляване на социалните неравенства и регионалните различия и др. Като цяло каузите, с които се ангажира БСП, се възприемат изключително позитивно от много широк кръг българи.

 -Каква България искате след 11 юли?

-Искам свободна, социална, демократична, правова и суверенна България. Ще се случи! А за Ямбол ще отговоря с една шега от предишната кампания – да направим така, че азбуката да започва с „Я“, да бъдем първи във всичко или поне да се стремим към това. Потенциалът е налице, да покажем амбиция и да се потрудим здраво.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!