BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Започна строителството на външния водопровод “Воден – Елхово”

С официална церемония „Първа копка“ беше отбелязан ефективният старт на строителните дейности по проект BG16M1OP002-1.016-0003 „Доизграждане и реконструкция на водоснабдителна и канализационна системи в обособена територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Ямбол“, финансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“.

Събитието се проведе на 1 април 2021 г. от 11.00 часа на строителната площадка на обект „Реконструкция на външен водопровод “Воден-Елхово” в участък от с. Златиница до напорен резервоар – гр. Елхово”, за който на 26.02.2021 г. Областният управител на Област Ямбол одобри изготвения проект във фаза „работен проект“, а на 12.03.2021 г. беше предадена строителната площадка на Изпълнителя.

Официални гости на церемонията бяха г-н Димитър Иванов – Председател на Асоциация по ВиК – Ямбол, г-н Волен Дичев – Зам.областен управител на Област Ямбол, г-н Петър Киров – Кмет на Община Елхово, г-н Николай Тончев – Председател на Общински съвет – Елхово, г-н Стоян Радев – Управител на ВиК-Ямбол, г-н Благой Козарев – представител на Изпълнителя Обединение „Тунджа 2020“ ДЗЗД, г-н Румен Хорев – представител на строителния надзор ДЗЗД „Микс-консулт“.

Реконструкцията на външния водопровод обхваща участък с обща дължина 11 км, част от 35 километровия водопровод „Воден-Елхово“. Началото на реконструирания участък започва от шахта с въздушник преди с. Златиница и завършва при напорния резервоар на гр. Елхово. Съществуващите в този участък тръби са стоманени и са силно амортизирани. Обектът ще се изпълнява по съвременна безизкопна технология за полагане – релайнинг (тръба в тръба). Този метод дава възможност за намаляване на отрицателното въздействие от монтажа, поддръжката и ремонта върху околната среда. Срокът за изпълнение на строителството е 400 дни. С реконструкцията на този участък от водопровода ще се решат проблемите с честите аварии по трасето и нарушеното водоподаване към населението на гр. Елхово и съседните села.

В съответствие с графика на проекта напредват и останалите три предстоящи обекта, включени в инвестиционния проект, а именно:

„Реконструкция и разширение на вътрешна водопроводна и канализационна мрежа на гр. Ямбол“

„Реконструкция и разширение на вътрешна водопроводна и канализационна мрежа на гр. Елхово“

„Нов външен водопровод от ПС “Кабиле” до ПС “Ормана” – Ямбол.

Към настоящия момент за всички обекти са избрани изпълнители и са сключени договори за изпълнение след проведени обществени поръчки по ЗОП. За всички обекти са издадени и влезли в сила разрешения за строеж на фаза „идеен проект“ като ще бъдат изпълнявани по ФИДИК Договорни условия.

Проект BG16M1OP002-1.016-0003 „Доизграждане и реконструкция на водоснабдителна и канализационна системи в обособена територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Ямбол“ се изпълнява от местното ВиК дружество в качеството на директен бенефициент по оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“. Проектът е на обща стойност 31 231 619,65 лева и се финансира от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд. Срокът за цялостното изпълнение на дейностите по проекта е до октомври 2023 година.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!