BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Започва провеждането на наблюдението на домакинските бюджети

Ямбол, 1.04.2021

В началото април 2021 г. Националният статистически институт (НСИ), чрез териториалните статистически бюра (ТСБ) в страната, започва провеждането на Наблюдението на домакинските бюджети в новоизбрани домакинства.

Изследването е ежегодно и е включено в Националната статистическа програма за 2021 година. В него ще вземат участие 72 домакинства от област Ямбол, избрани на случаен принцип, които са разделени в три подизвадки от по 24 домакинства. В периода април – юни 2021 г. домакинствата от всяка подизвадка се включват последователно в Наблюдението на домакинските бюджети. Всяко домакинство участва в изследването четири пъти в рамките на дванадесет месеца на ротационен принцип.

По време на своето участие домакинствата попълват дневници за получените доходи и направените разходи през текущия месец, както и информация за нерегулярните доходи и направените разходи за предходните два месеца, когато не са участвали пряко в изследването.

В Ямболска област изследването ще се проведе в 6 населени места:, гр. Елхово, гр. Ямбол и селата Бояново, Кукорево, Симеоново и Ханово.

Анкетьорите, които ще посетят домакинствата, са задължени, съгласно Закона за статистиката, да пазят в пълна тайна получената от тях информация. Същите ще се легитимират със служебна карта, издадена от ТСБ – Югоизток, отдел „Статистически изследвания – Ямбол“.

Допълнителна информация относно провежданото изследване на територията на област Ямбол може да се получи в Териториалното статистическо бюро – Югоизток, отдел „Статистически изследвания – Ямбол”, на телефон  046/68 63 35.

Наблюдението на домакинските бюджети е основен източник за получаване на обобщена информация за доходите, разходите и потреблението на населението в страната, която е необходима за разработване на различни политики и мерки в социалната сфера. Подобни изследвания се провеждат във всички страни от Европейския съюз и в редица страни по света и представляват неделима част от дейността на статистическите институции.

Повече информация за методологията на наблюдението, както и резултати от предходни изследвания, могат да се намерят в сайта на НСИ, рубриката „Доходи, разходи и потребление на домакинствата“: http://www.nsi.bg/bg/node/3168.

Предварително благодарим на домакинствата за сътрудничеството!

 

 

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!