BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Държавата като противовес на глобалния либерализъм е каузата на новото ляво

Държавата като противовес на глобалния либерализъм е каузата на новото ляво. Такова мнение изрази Росен Карадимов като модератор на дискусията за бъдещето на лявото, която се проведе в Ямбол на 7 юли.

Организатор на първата регионална среща за бъдещето на лявото беше Общински съвет на БСП – Ямбол. Тя даде възможност на едно място да се съберат и да изразят мнение леви партии и организации и лявомислещи хора.

В дискусията взе участие и Симеон Симеонов, председател на Националния съвет на Отечествения съюз, водещ беше Тенко Тенев.

Преди да потърси новата физиономия на лявото, Росен Карадимов разясни кризата в левицата през първите 20 години на 21 век и очерта двете причини – идеологическата делегитимация на лявото и политико-корпоративната доминация на десните партии в Европа.

Росен Карадимов разясни, че държавата като противовес на глобалния либерализъм не е тоталитарната държава на социализма, нито държавата на самоцелното преразпределение, каквото в момента прави Бойко Борисов с бюджетните излишъци, раздавани от прозореца на джипа му.

Той изрази мнение, че кауза на лявото трябва да бъде укрепването на държавата като гарант на конституционните права на гражданите, а левицата трябва да убеди гражданите, че може да гарантира нормалното функциониране на държавата през нейните демократични механизми.

Вторият фундамент на новото ляво според него трябва да бъде държавата като регулатор на ключови обществени отношения като здравеопазване, образование, пенсионна система, данъчна система и др.

Другата основополагаща идея на лявото е държавата трябва да поеме ключова роля на пазарен регулатор на монополни и на картелни сектори в икономиката чрез създаването на държавни предприятия в определени сектори, но при промяна на правилата за управлението им – държавни дружества с международни конкурси за мениджмънт и със статут на публични дружества.

В момента българската икономика е с обърната рамка, изрази позиция Росен Карадимов и обясни, че в една нормална икономика, управлявана от ляво правителство, трябва да има една силно ограничителна държавна рамка на структуроопределящи предприятия и една среда от много конкурентна рамка на малки и средни предприятия, но сега ние имаме една изключително либерална рамка – енергетика, финанси, телекомуникации, в която няма никаква регулация, и има една изключително стагнирана рамка на рекет и мачкане на малкия и среден бизнес.

Според него държавата трябва да бъде и гарант за закрила на националните, патриотични и духовни ценности, като изтъкна, че българската левица никога не е била либерална, а социална.

Другото ключово послание на новото ляво според Росен Карадимов трябва да бъде екологията, защото това е бъдещата тема, която ще се окаже скритият двигател на света.

Модераторът на дискусията изтъкна, че идеологията прави една партия прогнозируема и разбираема, но разясни, че идеологията е сбор от ценности, а не сбор от хора, които искат да вземат властта.

По-революционен в изказването си беше Симеон Симеонов. Като председател на Националния съвет на Отечествения съюз той призова към общи действия всички леви партии, организации и лявомислещи хора в името на промяна на начина на функциониране на държавата и на модела на нейното управление. „Стоп на краденето и разграбването и на този геноцид“, беше призива му към присъстващите и поясни: „Днес България се нуждае от общ фронт на всичко читаво в левия и лявоцентристкия спектър срещу Бойко Борисов, но на основата на програмна консолидация със средносрочна визия от 5-10 години напред.

Изказванията на гостите провокираха присъстващите да изразят своята гледна точка, за да се получи активна дискусия на мнения и идеи.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!