BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Две общини в областта са с най-добър резултат за БСП, Ямбол е областният град с най-висок процент за левицата в страната

В Ямболска област са две от общините с най-добър резултат за БСП в страната – на първо място е Болярово, „Тунджа“ е на седмо място, подчерта при представянето на изборните резултати на „БСП за България“ народният представител и зам.-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин. Той изтъкна, че БСП в област Ямбол е с 12 % над националния резултат на коалицията и с над 5 % от втория – област Велико Търново. Левицата в областта е и единствена в страната, която е запазила близо 60 % от избирателите спрямо предходните парламентарни избори.

Кристиан Вигенин изрази задоволство, че БСП е постигнала добри резултати в Елхово, където продължава да бъде първа политическа сила и в Стралджа, където организацията постига силен резултат и е в подем, макар да е на второ място.

Той допълни, че БСП губи изборите в община Ямбол, но Ямбол продължава да бъде областният град с най-висок резултат за БСП в страната.

Като анализ на кампанията Кристиан Вигенин подчерта, че в Ямбол не са допуснали разделения и конфликти, нямало е конфликти и при определяне на водача на листата и при подреждането на самата листа, общинските организации са предложили силни кандидатури на хора, които са били професионално подготвени за най-важните за БСП сфери. „Активната и съдържателна кампания стъпи на компетентността на кандидатите, проведе се интензивна и много отговорна преференциална кампания от част от кандидатите, която в много по-голяма степен допринесе за по-силния общ резултат и бяха избегнати невалидните бюлетини“, каза още народният представител.

Областният председател на БСП Митко Андонов благодари на всички 13 091 членове, симпатизанти и избиратели, които са им се доверили и са ги подкрепили на тези избори. Той подчерта, че благодарение на тях Ямболска област е единствената, в която БСП е първа политическа сила, но те не могат да се зарадват на успеха, защото „БСП за България“ губи позиции на национално ниво.

Той изтъкна, че са постигнали целта си отново да имат най-добрия резултат за БСП в цялата страна, но несправедливо са загубили втория мандат.

Митко Андонов припомни, че един от техните кандидати за народни представители Нина Терзиева спечели най-високия преференциален вот в цялата Ямболска област, но загубата на мандата не й е позволил да го оползотвори.

Общинският председател на БСП Катя Георгиева коментира защо левицата остана на трето място в областния град Ямбол.

Тя посочи, че на тези избори за БСП в Ямбол са гласували 5689 избиратели или 21,48 %, което е с 97 гласа по-малко от „Има такъв народ“ и със 752 гласа по-малко от „ГЕРБ – СДС“ и подчерта, че ситуацията в града не е била както в страната – всички срещу ГЕРБ, а реално всички са били срещу БСП.

Катя Георгиева поясни още, че за първи път ГЕРБ се явяват на парламентарни избори в коалиция, а в Ямбол коалицията е била тройна и с местната власт и се аргументира, че на второ място в листата е бил общински съветник от „Пряка демокрация“, СДС също е имал представител. Само техният преференциален вот е 685 гласа  – 403 за Станислав Говедаров и 282 за Павел Додов. Против БСП е била и „Изправи се! Мутри вън!“, защото те основно са „се целили“ в техни избиратели, а основният протестен вот е бил насочен към „Има такъв народ“.

На тези избори ГЕРБ са били и много активни в турските и ромски секции, където имат общо 646 гласа. За сравнение на местните избори там те получават само 186 гласа, а на тези избори там доверието към партията е скочило близо 4 пъти. Според Катя Георгиева е логично на парламентарните избори гласоподавателите, които привлече на местния вот бившият кмет Георги Славов, да се върнат отново към ГЕРБ, но те не успяват да вземат дори тези гласове. На кметските избори той печели 3478 гласа, а на парламентарните 343, разликата е 3135 гласа, които не отиват при ГЕРБ. Спрямо местните избори те увеличават подкрепата си с 1760 гласа, които се дължат повече на коалиционната подкрепа и на получените ромски гласове.

Председателят на БСП – Ямбол призна, че недостатъчната подкрепа към тях е плод и на натрупания негативизъм към партиите като цяло, което е особено характерно за град като Ямбол, където преди 2 години беше избран кмет, представящ се за независим, затова и партията на Слави Трифонов е постигнала такъв резултат.

Другият фактор за по-малката подкрепа според нея е намалелият брой избиратели в град Ямбол – 5000 души спрямо предходните парламентарни избори – 3500 са по-малко избирателите по списъци, а поне 1500 бяха карантинирани или на домашно лечение и не успяха да гласуват, защото не заявиха желание до крайния срок.

Не е без значение и пандемията, която уплаши нашите избиратели и една част от тях не излязоха да гласуват, подчерта още Катя Георгиева и допълни още една причина: „Нашите опоненти от ГЕРБ и представители на местната власт се опитаха да  сатанизират БСП с твърденията, че е против развитието на Ямбол. В Общинския съвет групата ни защитава позиции, които не винаги съвпадат с управляващото мнозинство и понякога гласуваме против, но ние работим много активно и в комисии и помагаме на местната власт предложенията й да бъдат по-добри и законосъобразни. Ние подкрепяме поне 80 % от предложенията на кмета и екипа му, но в медиите се показва само, когато гласуваме против, макар и с аргументи“.

Митко Андонов допълни за изборите в Стралджа, че „ГЕРБ – СДС“ отново с подкрепата на местната власт изпреварват БСП само със 79 гласа, а преднината им спрямо левицата в ромските секции, където никога досега не са имали сериозна подкрепа, а сега са най-харесвани, е 209 гласа.

Народният представител Кристиан Вигенин припомни, че по време на кампанията в областта БСП е слушало внимателно какво искат хората и е изготвило списък с конкретни проблеми и предложения. „Тези ангажименти се превръщат в моя и на БСП – област Ямбол работна програма и стъпка по стъпка ще търсим тяхното решаване, ще ги представим и на останалите народни представители от Ямболски избирателен район, за да търсим подкрепа“, подчерта още той и допълни, че от БСП много искат да започне същинската съдържателна работа за решаване проблемите на хората и очакват подобно конструктивно поведение и от останалите формации в Народното събрание.

 

 

Източник: ЯмболПрес – пулсът на града

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!