BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Два сигнала подадени в Ямболска област в приложението VOX КНСБ

Ямбол, 24.09.2020

Ямбол е сред областите с подадени два сигнала в мобилното приложение VOX КНСБ, съобщи Илияна Димитрова, областен координатор на КНСБ – Ямбол. Сигналите са препратени към дирекция „Инспекция по труда“, уточни още ямболският синдикален лидер.

Тя припомни, че преди една година, по инициатива на КНСБ, е разкрито безплатното приложение VOX, което е бързо и лесно за сваляне, и чрез което по всяко време може да бъде подаден сигнал от работник за нередности на работното място.

Сигналите са анонимни, а КНСБ се заема с тях, като търси съдействието на компетентните институции за решаването им.

За този период на национално ниво чрез приложението са получени 108 сигнала, от които 102 са за нередности, а 6 са позитивни. Приложението има над 100 хиляди сваляния от магазините App Store и Google Play. Получените сигнали се препращат към компетентните институции. До момента в страната това е направено с 62 конкретни казуса. 46 сигнала са подадени за проверка към Главна инспекция по труда, 9 към Национална агенция за приходите и 7 към Комисия за защита на потребителите. Обработени и приключени са 67 сигнала. При 17 институциите са открили нарушение и са предприели необходимите мерки. На 30 сигнала се очаква отговор. На поставените въпроси пък е получен отговор от експертите на КНСБ.

Най-много негативни практики са посочени в областта на търговията и услугите – 64 сигнала. За туризма, хотелиерството и транспорта са получени общо 20 сигнала. За образователната и здравната система има постъпили по 4 сигнала, за читалищно и библиотечно дело – 2. Също толкова има и за държавната администрация. От сектор промишленост има 3 сигнала.

Лидер в негативните практики е категорията „Неплащане на заплати и осигуровки”, където са постъпили 20 сигнала, следвана от „Извънреден труд, извън законовите рамки” – 15 броя,  а за “Заплата в плик” има 14 сигнала. За липса на касова бележка са подадени 9 сигнала, 8 човека са алармирали за работа без договор. Също 9 са случаите в категорията „Насилие и тормоз на работното място”. От лошо обслужване са се оплакали 7 потребители.

Приложението продължава да действа и може да бъде свалено от App Store и Google Play.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!