BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Георги Георгиев към учителите, читалищните деятели и творците: “Благодарим Ви за силата на характера, за непоколебимата вяра и изключителна креативност”

Уважаеми учители,

Уважаеми читалищни секретари и деятели,

Уважаеми творци,

В навечерието сме на 24 май – Денят на славянската писменост, на българската просвета и култура.

Празник, който винаги е бил в душата на народа ни – в години на бездържавност и в години на войни.

Вярвам, че и в настоящата извънредната епидемична обстановка, 24 май е в сърцата и ума на всички българи, осветен от дълбоко родолюбиво чувство.

Буквите са нашето начало и път на духовно развитие и просперитет. Буквите ни са дар и завет, който задължава всички ни да работим за духовната грамотност, да пазим богатството и отстояваме чистотата на българския език. Защото пак и само чрез слово дори в условия на социална дистанция оставаме свързани помежду си и преодоляваме заедно изпитанията, като се подкрепяме и уповаваме един на друг.

Уверен съм, че ще намерим сила да продължим да вървим по пътя на буквите, пазейки чистотата на езика „свещен“, завещан от предците ни. Това е безценно наследство.

Именно чрез българската книжовна реч, която поетът Вазов назова „омайна“, можем да се почувстваме отново заедно и част от един достоен народ – българският, който даде „на вси славяни книги да четат“.

Днес обновяваме своята памет за делото на Светите братя Кирил и Методий и за Златния български културен век. Отдаваме почит и признание към поколения учители и творци, чрез чийто труд, талант и посветеност сме постигнали духовен ръст и авторитет в цивилизования свят.

Днес искрено благодарим и на всички вас – настоящите будители, учители и творци, които създавате духовни ценности, съхранявате културни традиции, предавате мъдрост, знание и умение.

Уважаеми учители, читалищни деятели и творци, благодарим Ви за силата на характера ви, за непоколебимата вяра и изключителна креативност.

Благодаря Ви, че правите възможното и непосилното, за да ги има училищата, детските градини и народните читалища, заради децата и заради жителите на нашите малки тунджански села.

Бъдете вдъхновени и предавайте своето вдъхновение на младите поколения, за да израстват просветени и духовно свободни, за да вървят уверено и със самочувствие по пътя на българските букви!

Честит празник!

 

Георги Георгиев

кмет на община „Тунджа“

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!