BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Археологическите проучвания в „Тракийски и античен град Кабиле“ започват на 1 октомври

Ямбол, 30.09.2020 г.

На 1 октомври 2020 година, четвъртък, започват редовните археологически проучвания в Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“. Тракийският и античен град Кабиле е един от най-емблематичните археологически обекти от Античността, разположени в Югоизточна Тракия. В хронологически план градът съществува от IV в. пр. Хр. до кр. на VI в. сл. Хр. През римската епоха от 136 г. сл.Хр. е един от най-значителните римски военни лагери в провинция Тракия.

През 2014 г. Регионален исторически музей – Ямбол стартира дългосрочен проект за издирване и проучване на римския военен лагер в Кабиле. Като част от нея бе финансирането на мащабно геодезическо проучване в непроучените части на археологическия резерват. Съобразно резултатите от него бяха предприети проучвания в най-перспективния участък, в резултат на което към този момент изцяло е проучен трибунориума (къщата на военния командир), улиците около него и част от представителна сграда.

През настоящата година екипът на Регионален исторически музей – Ямбол под ръководството на ас. д-р Стефан Бакърджиев и Мирослав Козарев за трета поредна година ще продължи разкопките на представителната сграда. Тя е много масивна и с площ от над 2000 квадратни метра. Изградена е с няколко строителни техники, които са свързани и с различни строителни периоди от нейното функциониране. Към момента от самата сграда е проучена голяма галерия с настилка от строителна керамика споена с хоросан. Проучванията през 2018 и 2019 г. показват, че тази покрита галерия има два строителни периода. В посока изток към Източната порта, галерия преминава в голям по площ двор с настилка от тръмбована пръст и чакъл. В дворното пространство през 2018 г. беше разкрит и мраморен постамент за статуя и напълно запазен надпис от 166-169 година след Христа, издигнат от Елий Руф, префект (командир) на разположената в Кабиле кохортата, по повод изграждането на нови бани във военния лагер.

Проучванията показват, че сградата е построена вероятно в последната четвърт или в края на II век след Христа, има различни преправки от края на III век и началото на IV век и е унищожена в по време на готското нашествие през 377/378 г.  Местоположението на проучената в рамките на военния лагер сграда, нейната големина и представителност дават основание да се предполага, че това е Принципията (щаба на военната част) на римския военен лагер в Кабиле. Археологическите проучвания през 2020 година се извършват с финансиране от Министерство на културата по проект на Регионален исторически музей – Ямбол в размер на 22 822 лева.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!