BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

16 октомври – Световен ден на рестартиране на сърцето

Световният ден на рестартирането на сърцето се отбелязва всяка година на 16 октомври с основна цел повишаване на информираността на обществото за сърдечния арест и популяризиране на уменията за сърдечен масаж, изкуствено дишане и автоматична външна дефибрилация. Инициативата стартира през 2015 г. от Европейския съвет по ресусцитация ( ILKOR ) с подкрепата на Европейския парламент, а през 2018 г. започва да се отбелязва в цял свят.

Мотото на деня тази година е: „Две ръце могат да спасят живот“

Седем от десет сърдечни ареста се случват на обществени места пред очите на хората, но по-малко от 20% от гражданите оказват първа помощ. Освен това оказването на реанимация от страна на непрофесионални наблюдатели е различна в света и варира от 5% да 80%. Ако може да се увеличи статистиката на всяка страна по –света, стотици хиляди живота може да бъдат спасени всяка година след внезапни сърдечни арести.

Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП) е водещ обучител и доставчик на първа помощ в света повече от 150 години. Националните дружества на ЧК/ЧП обучават всяка година над 20 милиона души по първа помощ по целия свят, а кардиопулмоналната ресусцитация (CPR) е включена в обученията. Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец( МФЧК/ЧП), чрез Глобалния референтен център по първа помощ насърчава качественото образование по първа помощ, основана на научни доказателства и практика.

Надграждайки успеха на традиционния Световен ден по първата помощ, провеждан в много страни, както и благодарение на ефективното сътрудничество с Международния комитет по ресусцитация (ILKOR), Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец( МФЧК/ЧП) подкрепя отбелязването на Световния ден за рестарт на сърцето.

Кардиопулмоналната ресусцитация ( CPR) включва група от мероприятия, които се състоят от два компонента – сърдечен масаж и изкуствена вентилация (обдишване, дихателна реанимация). Прилагат се с цел възстановяване на спонтанното кръвообръщение и дишане на пострадалия, докато бъдат взети други мерки, като  дефибрилация и транспортиране до болнично заведение.

 

 

Източник: ЯмболПрес – пулсът на града

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!