BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

145 години Български червен кръст

Ямбол, 25.10.2023 г.

На 25 октомври 2023 г. се навършват 145 години от създаването на първото червенокръстко дружество в България и на този ден Българският Червен кръст отбелязва своя рожден ден!

Нашата мисия е да бъдем там, където са бедата и болката. Хилядите доброволци на организацията помагат на нуждаещи се при бедствия и кризи, на социално слаби и уязвими групи в обществото, на болни и самотни хора.

Силата на БЧК вече 145 години е в отстояването на фундаменталните принципи Червения кръст – хуманност, безпристрастност, неутралност, независимост, доброволност, единство и универсалност. Българският Червен кръст подпомага държавата и подкрепя нейните структури при ликвидиране на последиците от бедствия, аварии и катастрофи.

Доброволците и служителите на организацията безрезервно помагат за преодоляване на последиците от бедствия, подкрепят и се грижат за пострадалите, осигуряват хуманитарна помощ на нуждаещи се групи от обществото, предоставят хранителни продукти по европейски програми, самоотвержено работят в областта на първата долекарска помощ и по психосоциална подкрепа. Планинските спасители на БЧК денонощно са в готовност да спасяват пострадали и изгубени хора в планината, а Водноспасителната служба на организацията подготвя спасители за осигуряване на безопасността около водните площи, работи усърдно с децата и учениците за създаване на умения по плуване и за адекватна реакция при водни инциденти. Младежкият Червен кръст е една от най – добрите младежки структури в страната, Европа и света!

Днес в Българския Червен кръст броят на членовете и доброволците се измерва с хиляди. Това е армията, която осъществява своите добри дела с подкрепата и помощта на българския народ и на държавните институции. Благодарни сме, защото обединени, ръка за ръка сме много по-силни и много по-бързо стигаме до хората, за да им помогнем. Затова 145 години помагаме заедно!

Честит празник на всички!

Секретариат на Областния съвет на БЧК – Ямбол

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!