BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Празникът Трифон Зарезан и кулинарна изложба организира читалище „Зора“

Ямбол,14.02.2020 г.

Пенко Добрев е новият Цар на виното на днешния празник Трифон Зарезан, отбелязан подобаващо в квартала, където се намира ямболското читалище “Зора” – организатор на събитието. Той и съпругата му Мария бяха домакини на пресъздаването на стародавните традиции. Както обичаят повелява Пенко Добрев се прекръсти, захрани лозата в двора си, поля я с вино и я поръси с пепел. Заряза лозите, от пръчките бе свит венец, с който бе коронован. Цар Трифон изрече обредната благословия: „Нека да е хаирлия тази година! Шиник грозде да наберем! Да прелива през праговете! Амин!“

От името на читалищното настоятелство на Пенко Добрев бе връчен специален диплом.

Изпълненията на фолклорен ансамбъл „Тунджа“ и на дамите от вокална група „Зорница“ към читалището придаваха неповторим колорит и настроение на празника. Извиваха се хора и пред дома на Цар Трифон, и вътре в двора му.

Пенко Добрев е пенсионер, бил е учител по дървообработване. Родом е от Миладиновци, там е имал лозе, но опазването му от чакали и крадци станало невъзможно във времето. Сега прави вино от асмите в Ямбол, предимно от драгодановски мискет. Винар е от около 40 години, преди баща му е правил вино. „На приятели много сме раздавали, винаги сме имали вино, но пиян от нашите хора няма. Всичко е добре, когато е с мярка“, казва Пенко Добрев. Дали ще се получи виното, зависи от конкретната година. Тази година е много топла и това не е добре за виното. „Най е хубаво като се налее виното и минат 1-2 седмици, времето да стегне малко, тогава става“, казва новият Цар Трифон.

Втората част от празника беше кулинарната изложба „Вкусно, свинско винско“, в която се конкурираха домашно приготвени мезета и вина. Журито бе на високо ниво: Нина Божилова – управител на „Виена стил“, Михаил Михайлов – адвокат и Милко Димитров -адвокат, все от ръководството на читалище „Зора“. За баш майстор на виното беше обявена Кръстинка Казакова, за баш майстор на мезето – Димитър Динев.

Богата бе трапезата, приготвена за да се почерпят всички гости на празника.

На финала беше припомнено, че днес освен Трифон Зарезан и е празник на влюбените, а двата празника са в абсолютна хармония. Прозвучаха и няколко колоритни мисли за виното: „Виното е слънчева светлина, заключена в бутилка“, „Хората са като виното – някои се превръщат в оцет, а други се подобряват с възрастта“, „Виното е бутилирана поезия“.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!