BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кардинални мерки срещу е-тротинетките

След като повечето градове у нас прегърнаха идеята за еко транспорт с е-тротинетка и дадоха зелена светлина за ползването им, сега нещата постепенно започват да се обръщат и много градове започват да налагат глоби заради опасното и високоскоростно управление.

Един от градовете, въвели такива глоби, е Кюстендил, съобщава bTV. Общинската управа отчита като положителен ефекта от тези санкции , които водят до по-спокойна градска среда.

20 души, управлявали в нарушение електрически тротинетки са наказани от началото на юни до 12 август в Кюстендил.

“мисля, че е добре, защото карат безразсъдно децата и даже и възрастните, пресичат пред коли и така нататък. Няма друг начин, защото са безсъвестни всички“, казва местен жител в Кюстендил.

“Те са най-застрашени, защото са беззащитни, на две гумички и си перкат, без каски, без нищо. Карат си без никаква отговорност. И после, кой виновен – шофьорът виновен, че блъснал тротинетката“, заявява Димитър, който също подкрепя новите правила.

Децата проявяват разбиране, казват проверяващите инспектори, но родителите – невинаги.

В Стара Загора също има наказания -вече задържат тротинетките, ако се движат в нарушение. “Мярката е временна. Тук говорим за това, че се задържа въпросната тротинетка, докато излезе наказателното постановление, което знаете по закон е 50 лв. за констатирано нарушение на тротинетка. Тротинетката ще бъде връщана, когато актът е постановен и платен съответно“, казва Николай Диков от община Стара Загора.

В града вече няма да има и споделени тротинетки. Причината – често се управляват от непълнолетни лица, казват от общината. Представители на фирмата контрират, че нарушителите са други, а тротинетките им са безопасни и развиват ниска скорост.

По данни на МВР от 1-ви януари до 31-ви юли в страната са станали 323 пътнотранспортни произшествия с участието на тротинетки. 185 от тях тежки. Има и петима загинали.

Иван Иванов е общински съветник в местния Общински съвет. Има тротинетка, която дава и на детето си да управлява и не харесва новите наредби.

“Моята позиция е, че тази наредба не е направена както трябва. Брюксел насърчава използването на зелена енергия – не ел. автомобили и ел. превозни средства, а в същото време ние ги ограничаваме. Всички институции и банки са съсредоточени в пешеходната зона на Кюстендил и ние нямаме достъп до тях“, казва той.

“Към момента отчитаме намаляване на децата с индивидуални електрически превозни средства, които се движат в затворени паркове и по улиците и нямат право да го правят. Имаме над 24 съставени акта – не ни е самоцел да съставяме актове, но когато е необходимо, не се поколебаваме. Така създаваме една по-спокойна градска среда“, казва инж. Огнян Атанасов, кмет на община Кюстендил.

dnes.bg

Кардинални мерки срещу е-тротинетките

Снимка: БГНЕС

Източник: ЯмболПрес – пулсът на града

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!