BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

До края на годината ще бъде открит новият търговски център и мостът към него

До края на годината ще бъде открит новият търговски център „Ретейл парк“ – Ямбол заедно с моста, съобщи на церемонията за първа копка и полагане на основен камък Зафир Гочев, управител на фирма „Гочеви и сие“ – Сливен. Заедно със семейство Къчеви от Сливен те са инвеститори на търговския център, обединени във фирмата „Трейд Център Ямбол“ ООД.

Основният камък беше осветен и положен от Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий, който отслужи водосвет.

На церемонията присъстваха областният управител Димитър Иванов, кметът на Ямбол Валентин Ревански, изпълнителният директор на ФЛАГ Надя Данкинова, зам.-кметът на Ямбол Михаил Керемедчиев, председателят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков, проектантът арх. Георги Георгиев, представители на финансиращата банка ОББ и на известни търговски марки.

Проектантът арх. Георги Георгиев обясни, че комплексът ще е на площ от 33 592 кв. м. Самият търговски комплекс, ще представлява магазин Лидл по-голям от досегашния 2230 кв. м, две други търговски сгради – едната ще има шест магазина по 650 кв. м, а другата три магазина по 1150 кв. м, голям паркинг с 354 места, от които 34 за инвалиди и 55 стоянки за велосипеди, заведения за хранене на различни вериги, детска площадка и зарядна станция за електрически автомобили.

Част от проекта е и изграждане на мост на река Тунджа с необходимата ширина на платната, велоалея и тротоари.

Надя Данкинова поясни, че проектът ще се финансира с кредит от Фoнда зa ycтoйчиви гpaдoвe. Общата му стойност е 11,5 млн. лв., от които над 2 млн. лв. са собствено финансиране на фирмата.

Надя Данкинова припомни, че Фондът за устойчиви градове е един от трите фонда в България, които са финансов инструмент със средства от ОП „Региони в растеж“ и частно финансиране, осигурено от ОББ и фонд „ФЛАГ“. Тя разясни, че те подкрепят инвестиции в т. нар. индустриални зони с идея за разчистване на стари индустриални терени и създаване на нови търговски, офисни и производствени площи.

Този проект е финансиран от Фонда, защото има голяма част благоустрояване, озеленяване и изграждане на нов мост над река Тунджа, който ще допринесе няколко квартала да имат нов и по-добър достъп до централната градска част на Ямбол, обясни още Надя Данкинова. Тя изрично подчерта, че финансирането от Фонда е изцяло с кредит и няма безвъзмездна финансова помощ. Бонусите към това кредитиране са по-добрите лихви и дългосрочността му.

„Нашата фирма има 30-годишен опит в областта на развлекателния бизнес“ обясни инвеститорът Зафир Гочев  и допълни, че в комплекса ще има детски развлекателен кът на турска верига на площ от 500 кв. м. Той разясни, че в Сливен двете фирми са направили доста инвестиции и са решили „да излязат и извън него”. Бизнесмените имат и ямболски корен – дядо им, който е бил свещеник, отец Зафир е бил от Ямбол.

Кметът на Ямбол Валентин Ревански подчерта, че такава инвестиция дава други възможности за младите хора на Ямбол да останат тук, да работят и да се развиват и затова общината ще окаже подкрепа.

Големите дела не се извършват от един човек, общото дело е свято дело, каза в словото си след отслужване на водосвета Негово Високопроесвещенство Сливенският митрополит Йоаникий и пожела божията благодат да помага на доброто начинание.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!