BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Втора съвместна пресконференция за една обединена и по-различна „Кукерландия“ 2020

Преди близо месец кметът на Община Ямбол Валентин Ревански и кметът на Община Тунджа Георги Георгиев дадоха първа съвместна пресконференция относно организацията и провеждането на 21-то издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ 2020, който тази година ще се проведе в дните от 27 февруари до 1 март. На срещата в Конферентната зала на община Тунджа присъстваха и заместник-кметовете на двете общини Енчо Керязов и Станчо Ставрев.

            „Основното послание на този фестивал е, че фолклорът трябва да обединява хората от двете общини. Община Тунджа е пазител на тази уникална за региона ни традиция, която се опитваме да съхраним за поколенията и която трябва да бъде съпреживяна и от хората в областния град.“, подчерта домакинът на срещата Георги Георгиев.

            От своя страна кметът на Ямбол Валентин Ревански благодари за поканата и даде уверение в това, че тази съвместна работа ще бъде последвана от други инициативи, полезни и за двете общини.

            „Общините в област Ямбол трябва да бъдат обединени около различни каузи и събития в полза на гражданите. „Кукерландия“ е емблематично събитие, което отново ще събере стотици участници и хиляди гости“, заяви кметът на община Ямбол.

            Въпреки че тази година разходите за нощувки и храна не се поемат от  организаторите, общият брой на групите, потвърдили участие, е петдесет и шест – четиридесет и шест от страна и шест от чужбина – две групи от Македония, Молдова, Русия, Турция и Гърция. Разходите, спестени от нощувки и храна за участниците възлизат на близо 20 000 лв., поясни заместник-кметът на Община Ямбол Енчо Керязов, а наградният фонд е увеличен от 15 000 лв. на 18 000 лв. Той маркира новите моменти в тазгодишното издание на Фестивала – изнесената сцена между община Тунджа и Безистена, където ще проведе Детския фолклорен празник „Аз съм кукерче!“, представянето на възпоменателната сребърна монета „Кукери“ от серията „Български традиции и обичаи“, пусната в обръщение на 17.02.2020 от БНБ, пищното карнавално шествие, в което организаторите предизвикват гражданите и гостите на града ни да се включат облечени във фолклорни носии и да се потопят на невероятната атмосфера с изпълненията на ансамбъл „Филип Кутев“ на новата сцена зад Спортна зала „Диана“.

 

Източник: ЯмболПрес – пулсът на града

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!