BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ямбол се поклони пред подвига на Христо Ботев и загиналите за България

И днес, 2 юни, Ямбол се поклони пред подвига на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. Отбелязването на 144 от гибелта на Христо Ботев по традиция бе пред паметника на поета-революционер в двора на носещата неговото име Професионална гимназия по земеделие в Ямбол. Събитието започна под звуците на Духовия оркестър.

„Преди 172 години българското Възраждане роди един непокорен дух – поет, мечтател идеалист, революционер – Христо Ботев. Повече от век и половина той вълнува сърцата и умовете със своето огнено слово, пленява със силата и дързостта си, заразява с родолюбието и безрезервната си отдаденост на отечеството“, бяха част от думите, произнесени от учителка от професионалната гимназия-домакин. Тази година, заради мерките за коронавируса, за пръв път на честването не присъстваха ученици от гимназията, но затова пък пред паметника бяха всички учители и служители от гимназията. Учители изнесоха и знамето на ПГ по земеделие.

„Родината може да загине само тогава, когато нейните герои бъдат забравени. Затова нека не само на 3 март, 2 юни или 6 септември, а винаги трябва да помним и ценим великия подвиг на нашите предци“, заяви в словото си кметът на Ямбол Валентин Ревански.

Венци и цветя на признателност поднесоха представители на ръководството на община Ямбол, на Областна администрация, на Общинския съвет, на политически формации и на патриотични организации.

Точно в 12 часа, пред сградата на община Ямбол, ръководителите от местната власт в едноминутно мълчание под звука на сирените отдадоха почит на героите, дали живота си за България, заедно с гражданите, които се намираха наоколо.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!