BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ямбол отбеляза 136 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

 

Ямбол, 06.09.2021 г.

Община Ямбол чества Деня на Съединението с ритуал по издигане на националното знаме и церемония по поднасяне на венци и цветя.

Празникът пред сградата на Община Ямбол започна в 10:15 часа с маршове, изпълнени от Духовия оркестър при Народно читалище „Съгласие – 1862“ – Ямбол с ръководител маестро Васил Шейтанов.

 

Началото на ритуала по издигане на националното знаме беше дадено с команди от началника на гарнизон Ямбол полковник Милен Димитров и началника на почетния караул капитан Станимир Димитров в 10:30 часа.

Трибагреникът беше издигнат под звуците на Химна на Република България „Мила Родино“, написан точно във връзка с празника – от Цветан Радославов на път за фронта по време на Сръбско-българската война.

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански поздрави присъстващите официални лица, военнослужещи и граждани с думите: „Честит празник на Съединението! Днес отново сме тук, за да почетем това изцяло българско дело и отново да си спомним за нашите герои, направили крачка към сбъдването на националния идеал! Съединението на Княжество България и Източна Румелия възстановява справедливостта спрямо народа и държавата ни, независимо от волята на Великите сили, независимо от Берлинския договор. Без политическо разделение и със собствени сили политици и народ заедно защитиха Отечеството! Малко са тези събития в световната история, при които народите водят своите водачи.

Сто тридесет и шест години по-късно сме длъжни да отбележим приноса на Ямбол в организацията и защитата на Съединението.

Вярвам, че и днес ние носим несломимия дух на знайните и незнайни български герои и помним завета, който са ни оставили нашите предци!

Сега повече от всякога имаме нужда да бъдем единни и да се вслушаме в мъдростта на вековете. Да се стремим повече към нещата, които ни обединяват, а не да се делим на думи или дела. Да защитаваме интереса на тези, които са избрали да работим в името на България и да бъдем обединени в добри общи каузи.

Готов ли е обаче днес всеки да загърби своите лични интереси, занимания и очаквания? Само така всеки един от нас може да бъде достоен наследник на смелите ни предци. Българският дух е бил несломим хиляди години, непреклонен е и днес, въпреки всички трудности!“

Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий, архиерейски наместник на Ямболска духовна околия, отслужи благодарствен молебен за святото дело на Съединението – първото значимо събитие в новата българска история.

В 10:50 часа празничното шествие премина по ямболските улици под звуците на маршовете на Духовия оркестър до Паметника на загиналите за националното ни освобождение (до хотел „Тунджа“), където в 11:00 часа започна церемонията по поднасяне на венци и цветя.

 

 

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!