BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Факултет „Техника и технологии“ – Ямбол чества своята 10-годишнина с редица инициативи

Целият месец ноември премина под знака на кръглата 10-годишнина от преобразуването във Факултет „Техника и технологии“ – Ямбол от Технически колеж в структурата на Тракийски университет – Стара Загора. Годишнината беше отбелязана с редица инициативи – международна научна конференция, уебинари, кръгла маса „Актуални проблеми на енергетиката“, както и учредяване на сдружение „Хранителна наука и технологии“.
Кулминацията на честванията за ФТТ – Ямбол бе 25-ти ноември, когато е обнародвано в Държавен вестник Постановление на Министерски съвет, с което Технически колеж – Ямбол се преобразува във Факултет. Тържествената програма започна с представяне на обновени и модернизирани със съвременна апаратура лаборатории по микробиология, хранителни технологии, анализ на храните, автоматика, електротехника и електроника, компютърни системи и мрежи, микропроцесорна техника и програмируеми контролери.
В празничния ден бе открита реставрацията на уникален стенопис на Светите братя Кирил и Методий, създаден през 1985 г., с автор именития български художник Ганчо Карабаджаков.
Специални гости на празника бяха основателите и радетелите на амбициозната идея за преобразуването на колежа във факултет – проф. Иван Станков, който тогава е бил ректор и първият декан проф. Красимира Георгиева, както и настоящият ректор доц. Добри Ярков, който съдействал за преобразуването в качеството си на помощник-ректор.
Всички те получиха почетни грамоти и плакети от деканското ръководство.
Деканът доц. Ваня Стойкова благодари сърдечно за наследеното минало и за обещаващото бъдеще, в което има силната подкрепа от ректорското ръководство: „Безспорно най-голямото наше богатство, нашето днес, но и нашето утре са студентите ни – за тях ние създаваме, обновяваме, за да ги подготвим за бъдещата им успешна реализация като инженери. За тях актуализираме учебните си планове и програми, подобряваме материално-техническата си база и качеството на обучение и научни изследвания и разкриваме нови специалности, които да съответстват на съвременните изисквания на бизнеса, на пазара на труда в региона и страната. Защото ги очакват предизвикателствата на новата икономика на знанието и интелигентния растеж.“
Ректорът доц. Ярков гарантира подкрепа в изграждането на още редица съвременни и модерни идеи, като Хай тек парк, спортни съоръжения и комлекси, плувни басейни и други преимущества, които да са в полза на студентите: „Сърцето ми се изпълва с радост, защото Факултет „Техника и технологии“ е най-младият ни факултет, но е най-бързо развиващият се и иновативен. За десет години постигнахме много с надграждане в бърз план и добра комбинация с проф. Станков и проф. Георгиева. За последните две години успяхме да създадем невероятен кадрови академичен ресурс, получаваме висока оценка на акредитация, обновихме голяма част от сградния фонд и материалната база, създадохме нови специалности. Това, което инвестирахме през тези десет години е инвестиция в бъдещите 100 години.“
За кръглата годишнина беше подготвен и издаден алманах на Факултет „Техника и технологии“ – Ямбол, който съдържа 10-годишната му история в текст и снимки. А по коридорите на факултета новопоставени фотоси разказват за всички стъпки на висшето училище.
Гости на празника бяха членове на ректорското ръководство – доц. Нели Грозева, доц. Ани Златева и доц. Генчо Вълчев, областният управител на област Ямбол – Георги Чалъков и заместник-кметът на община Ямбол Енчо Керязов.
Празникът се проведе в изключително тесен кръг, поради противоепидемичните мерки.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!