BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Топъл обяд за ученици от началните училища на община „Тунджа“

 

„Тунджа“, 01.12.2022 г.

От 1 декември 2022 година отново започва изпълнението на проект „Топъл обяд и повече грижа за децата на „Тунджа“ по Програма „Топъл обяд“ на Партньорска мрежа за благотворителност на Български червен кръст, с водеща организация Областен съвет на Български червен кръст – гр. Ямбол и партньор – Община „Тунджа“.

Основната цел на проекта е повишаване на здравния статус и качеството на живот на децата и осигуряване на условия за рационално и балансирано хранене през зимните месеци чрез организиране на трапезария, в която се предлага топъл обяд на ученици от І до ІV клас от семейства в неравностойно социално положение, на сираци и на полусираци.

Дейностите по проекта за поредна учебна година се реализират в двете общински начални училища: Начално училище „Васил Левски”, с. Завой и Начално училище „Св. Климент Охридски”, с. Крумово. В учебните заведения, които нямат статут на средищни училища, се провежда целодневна организация на учебния ден, която включва самоподготовка, занимания по интереси, организиран отдих и обедно хранене, като важен компонент.

Чрез съвместния проект на Община „Тунджа” с Областния съвет на БЧК – гр.Ямбол се осигурява безплатно здравословно обедно хранене на общо 88-ма ученици в неравностойно социално положение от двете общински училища в рамките на 65 учебни дни в периода от 1 декември 2022 г. до 31 март 2023 г.

Средствата, одобрени от Общинския съвет „Тунджа“ за съфинансиране на дейностите по проекта от бюджета на  Община „Тунджа” са в размер на общо до 16 200 лв.

Проектите „Топъл обяд” стартираха през 2009 г. и доказаха своята ефективност и ефикасност през предходните години.

Чрез ученическите трапезарии се подкрепят, както учениците, така и техните семейства. Реализират се мерки за превенция на отпадането на учениците от образователната система.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!