BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Първата в страната изложба с български кулинарни печатни издания от 1870 година до наши дни ще бъде открита в ямболския Безистен на 7 ноември

Ямбол, 02.11.2022 г.

Община Ямбол и фондация „Ямбол – вкус и традиции“ организират първата в България изложба, наречена „Кулинарната история на България“, която ще бъде открита на 7 ноември, понеделник, в 17:30 часа.

Посетителите ще видят в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“ уникалната сбирка на колекционера Марин Лесев, представяща български кулинарни печатни издания от 1870 година до наши дни. Той събира своята колекция повече от 30 години и успешно преиздава някои от събраните печатни издания.

Първата българска кулинарна книга е издадена от Петко Рачов Славейков през 1870 година в Цариград и се казва „Готварска книга или поставления за всякакви гостби, според както ги правят в Цариград“.

В Безистена колекционерът ще представи това, което е вълнувало българските кулинари, готвачи и професионалисти в сферата на храните, консервирането и ресторантьорството от втората половина на XIX век до днес. Изложбата ще представи печатни издания и ръкописи, които са служили за вдъхновение на няколко поколения кулинари и майстори от съвременната българска история.

По време на събитието ще могат да се дегустират традиционни ястия от региона на Ямболска област, приготвени от млади кулинари в Ямбол.

През вековете градът се е прославил с шкембе чорбата, ямболските милинки, халвата, курбан чорбата, траханата, гьозлемите, имамбаялдъ, гювеча, гюведжетата, катмите, баниците, търнаклиите, тиквениците, козунака.

Интересната кулинарна изложба ще бъде експонирана в Безистена до 10 декември.

 

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!