BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Позиция на общинските светници от БСП в Ямбол: Демокрацията е под пряка заплаха

ПОЗИЦИЯ

на общинските съветници от коалиция „БСП за България“

      Уважаеми съграждани,

На 23 ноември 2023 г. Общинският съвет в Ямбол проведе своето второ заседание от мандат 2023-2027 г. и конституира  ръководните си органи. Очаквано, за председатели на комисии  бяха посочени единствено и само общински съветници от партия „Пряка демокрация“, на която избирателите гласуваха пълно доверие и абсолютно мнозинство в настоящия местен парламент. Не беше прието предложението на Председателя на Групата съветници от Коалиция „БСП за България“ д-р Райно Георгиев да бъдат избрани двама заместник-председатели на Общинския съвет от другите две политически формации, които са формирали групи. За предложението гласуваха 16 общински съветници, а 21 – избраните с листата на „Пряка демокрация“ – бяха  против. И сами  си избраха  един заместник-председател на Общинския съвет от тяхната група.

По същия начин бяха избрани и всички председатели на комисии, при пълно незачитане на знанията, възможностите и професионалната подготовка  на останалите 16 общински съветници. Избраните с листата на ПП „Пряка демокрация“ не проявиха желание да бъде обсъждан изборът за председатели на комисии от другите политически формации и дадоха да се разбере, че нямат намерение да водят диалог по проблемите на общината с тях, не виждат в тяхно лице партньори в управлението, което е откровено признание, че няма да бъде зачитано тяхното мнение.

Управляващата през този мандат „Пряка демокрация“, която спечели Местни избори 2023 с резултат 9020 гласа или 52,02 % от всички гласували, ще лиши 8318 избиратели или 47,98 %, от ефективно представителство в Общинския съвет през мандат 2023-2027. И този факт изобщо не прилича на демокрация. Нито пряка, нито косвена!

Уважаеми избиратели,

Към вас е подаден първият ясен сигнал, че демокрацията в нашата община вече  е под пряка заплаха. Връща се авторитарният стил на управление, който от 34 години твърдим, че отхвърляме. През следващите 4 години решенията в Община Ямбол ще се вземат от партия „Пряка демокрация“ и тя ще бъде отговорна  за всичко добро или лошо, което ще се случва в нашия град през този период.

Ние, общинските съветници от коалиция „БСП за България“, нямаме необходимото числено присъствие, за да бъдем ефективен опонент и коректив на авторитарните решения, които предстои да взема новоизбраният от вас Общинския съвет, но няма да престанем да ви информираме за проблемите, за лобистките решения, за нарушенията на нормативната база и  за всяко своеволие на местната административна власт, които застрашават вашите граждански и човешки права.

Група на общинските съветници

от Коалиция „БСП за България“ – Ямбол

 

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!