BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Парламентарни избори: „БСП за България“ предлага спешни мерки в образованието

„БСП за България“ е за равен достъп до качествено образование и по-сериозни инвестиции на държавата както в образователната сфера, така и като помощ за семействата с ученици, каза на срещата с настоящи и бивши представители на образованието водачът на листата за Ямболска област Кристиан Вигенин.

Той припомни и най-спешните мерки в първите 100 дни на новото правителство в сферата на образованието.

Според социалистите трябва да се преразгледа съдържанието на учебниците, защото то не отговаря на възможностите на учениците, като особено важни са предметите история и български език и литература, които имат решаваща роля в патриотично възпитание на децата.

Необходим е и действащ план за работа с ромските деца в рамките на дистанционното обучение, включващ реални дейности на всички институции, ангажирани с проблема.

„БСП за България“ е и за повишен дял при гласуване на бюджета 5 % от БВП за образование и 1 % от БВП за наука. Увеличение на заплатите на учители, преподаватели във висши училища и научни работници в БАН, съобразено с високата инфлация.

Левицата настоява и за един учебник по един предмет и за по-сериозна подкрепа от държавата към семействата с ученици. Предложението е за еднократна помощ за първия учебен ден на децата до четвърти клас и осигуряване на достъп до интернет и електронни устройства в дистанционното обучение.

Важно е учениците да се реализират на пазара на труда, за да могат младите хора да остават в България, защото ако продължи този тренд, ще станем свидетели на обезлюдяване и невъзможност за устойчиво развитие не само на малките населени места в областта, но и на областните центрове, подчерта още водачът на листата.

Водещата на срещата и втора в листата Пенка Илиева припомни, че от една от най-добре образованите нации България се превърна в държава с функционално неграмотни ученици и студенти. Сега част от учениците с мъка завършват 7 клас, а голяма част от тях отпадат по време на средното образование. Област Ямбол изостава по качество на образованието, тя е на едно от последните места по български език, а добрата езикова подготовка е важна за подготовката и по другите учебни предмети.

Мнение за образованието и проблемите в него изрази и Йордан Колев – шести в листата на „БСП за България“, който 15 г. е работил в Учителския институт в Ямбол, отговарял за учебно-производствената дейност.

На срещата присъства и осмият в листата – докторът по химия Милен Димов. Той е преподавател в средното и във висшето образование и сподели, че дистанционното обучение допълнително влошава качеството на образованието. Според него е необходима кардинална промяна в образованието, за да спре производството на функционално-неграмотни ученици и студенти.

Срещата прерасна в задълбочена дискусия за подобряване на образованието, в която бяха дадени полезни предложения от практиката на действащите педагози.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!